Další vyostření v Náhorním Karabachu. Arménie vyhlásila mobilizaci

Obě strany konfliktu se viní z eskalace. Rusko vyzývá k deeskalaci. Turecko podpořilo Ázerbájdžán.

V neděli 27. září došlo k dalšímu vojenskému vyostření v Náhorním Karabachu, neuznané republiky, o kterou od začátku 90. let vedou spor Ázerbájdžán a Arménie. Podle tvrzení z neuznané republiky došlo k odstřelování několika vesnic, včetně Stěpanakertu (hlavní město), ázerbajdžánskou stranou. Obě strany konfliktu, Ázerbájdžán i Arménie, se v průběhu neděle z vyostření situace na sporném území vzájemně obvinily. Baku tvrdí, že ázerbajdžánští vojáci reagovali na útoky z arménské strany. Naopak Jerevan obviňuje z prvního raketového útoku ázerbajdžánskou stranu.

V průběhu neděle se situace rychle vyvíjela. Ázerbájdžán oznámil, že bylo zraněno 14 jeho vojáků. Náhorní Karabach zase informoval o desítkách raněných civilistů. Ázerbájdžán oznámil, že dobyl celkem šest vesnic v Náhorním Karabachu. Tuto informaci ale Náhorní Karabach popřel.

Premiér Arménie Nikol Pašinjan vystoupil v projevu k národu, kde prohlásil, že Arménie je ochotna bránit Náhorní Karabach. Pašinjan nevyloučil možnou eskalaci konfliktu mimo území Náhorního Karabachu. Premiér dále řekl, že mezinárodní společenství musí udělat vše pro to, aby do konfliktu nebylo vtaženo Turecko.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jednal s oběma svými protějšky za Arménii a Ázerbájdžán a vyzval je k deeskalaci. Lavrov také jednal s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşoğlu. Ázerbajdžánský prezident Ilham Alijev v neděli prohlásil, že je nutné konečně vyřešit problém Náhorního Karabachu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že Turecko plně podporuje ázerbajdžánskou stranu v otázce Náhorního Karabachu. K deeskalaci vyzvala také Evropská unie a NATO.

Kolem nedělního poledne vyhlásila Arménie stanné právo a všeobecnou mobilizaci. Rozhodnutí vstoupit vstoupí v platnost po jeho oficiálním publikování. Téma stanného práva se mělo odpoledne projednávat v rámci arménské Bezpečností rady, jejíž jednání svolal Pašinjan. K mobilizaci a vyhlášení stanného práva došlo před tím také v neuznané republice Náhorní Karabach.

Psali jsme:

O co jde Turecku na Kavkazu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.