Rusko a Čína chtějí zlomit Západ. Británie mění vojenskou strategii ve prospěch „bot a botů“

Drony, robotická vozidla a umělá inteligence doplní výzbroj britské armády v boji proti nepřátelům v podobě Ruska a Číny.

Rusko a Čína vedou podle britského generála Nicka Cartera „politickou válku“ proti Západu. Využívají k tomu kybernetických útoků, dezinformačních kampaní a masového dozoru. Cílem je zlomit vůli západních zemí bez zahájení formálního útoku, informovaly noviny Financial Times (1/10/20, str.2)

Carter je náčelníkem štábu britských ozbrojených sil a hovořil o vytvoření vojenské strategie pro další desetiletí. Podle Cartera je nutné, aby vojenské jednotky zlepšily svůj „skrytý“ potenciál, využily technologické expertízy a začaly více využívat „autonomních letadel a strojů“ v případě, že se setkají s hrozbou. „Musíme od základů změnit naše myšlení, pokud nechceme být přemoženi,“ cituje generála článek Financial Times.

Generál v projevu dále uvedl případy ruských kyberútoků na ukrajinské banky a energetické společnosti v roce 2017 nebo zájem Číny o vojenskou destabilizaci satelitů. Podle Carterových slov si žádný z protivníků Velké Británie nemůže dovolit konflikt, ale získávají znalosti v oblasti operací, které se nacházejí hned pod prahem války. Také Spojené státy obviňují Rusko a Čínu z kybernetických útoků na farmaceutické společnosti v souvislosti s vakcínou proti nemoci COVID-19.

Britský generál řekl, že cílem „našich nepřátel“ je „vyhrát bez toho, aby šli do války“ a zlomit „vůli“ západních zemí. „Tyto útoky na náš způsob života od autoritářských rivalů a extremistických ideologií je zvláště těžké porazit bez podlomení těch svobod, které chceme bránit,“ citují noviny generála Cartera.

Britská vláda by během měsíce října měla publikovat zprávu, která reviduje obranu a bezpečnost. Ministři sice odmítají, že by se jednalo o strategii, která má ušetřit další peníze, přiznávají, že podpora dronů, umělé inteligence a kyberstrategie bude znamenat finanční omezení na straně tradiční výzbroje, například tanků nebo válečných lodí.

Carterův kolega, velitel armády Mark Carleton-Smith potvrdil, že budoucností armády bude kombinovaná síla „bot a botů“ (míněno vojáků a robotů). Vojáci a roboti v takovém budoucnosti budou na bitevním poli společně a podporu jim budou poskytovat drony se schopností identifikovat dělostřelecké cíle. První robotická vozidla by měla být britské armádě dodána v říjnu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.