Švédsko nikdy o „skupinové imunitě“ neuvažovalo

Podle švédského velvyslance v Británii se země nikdy o dosažení skupinové imunity nesnažila a její strategie nebyla zcela úspěšná.

Švédský velvyslanec ve Velké Británii odmítl, že by jeho země uvažovala o „skupinové imunitě“ jako reakci na koronavirovou epidemii. Ambasador Torbjörn Sohlström v rádiu Times řekl, že nekonvenční švédská politika, která nezavedla karanténu, se nesnažila o zvýšení počtu infekcí a dosažení jejich kritického maxima, které by mělo zastavit šíření viru. „To nebylo součástí strategie. Důraz byl kladen na postupy, které jsme považovali za nutné k řešení této výzvy a zároveň v průběhu času udržitelné ve smyslu restrikcí společnosti“.

V únoru letošního roku, když pandemie začala nabírat na síle, Švédsko ponechalo na občanech velkou část každodenních rozhodnutí, jak na situaci reagovat. Úřady vydaly jen několik jednoduchých pokynů ohledně udržování rozestupů a mytí rukou, ale hranice, obchody a školy zůstaly otevřené.

Sohlström přiznal, že se Švédsku nepodařilo ochránit ty nejslabší a staré lidi. Nemoc podle ambasadora pronikla do mnoha domovů pro seniory. „…máme vyšetřovací komisi, která už zjišťuje, proč k tomu došlo, z čeho se můžeme poučit a co jsme měli udělat jinak.“

Ve Švédsku nemoci podlehlo téměř 6 tisíc lidí. Celkově se nakazilo 95 tisíc lidí a v uplynulých dvou týdnech hlásí Švédsko 5173 nových případů nákazy. Švédsko je v EU na čtvrtém místě z hlediska počtu nakažených na jeden milion obyvatel.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.