Členství v EU se Turecku vzdaluje

Nový dokument Evropské komise vyjadřuje obavy z negativního vývoje v Turecku v oblasti ekonomiky, právního státu i soudnictví a základních práv.

Perspektiva členství v Evropské unii se Turecku vzdaluje. Podle každoroční zprávy Evropské komise, která byla vydána minulý týden, současná turecká vláda podkopává ekonomiku, eroduje demokracii a likviduje nezávislost soudů. Komise dále doplnila, že turecká vláda vystavuje Turecko „rychlým změnám nálad investorů“.

Ve zprávě se dále uvádí, že přístupové rozhovory s Tureckem o vstupu do EU jsou fakticky zastaveny, vyjádřila také obavy z negativního vývoje v oblasti právního státu, základních práv a soudnictví.

Turecko vyjednávalo svoje potenciální členství v EU od roku 2005 po provedení ekonomických a politických reforem, které z něj udělaly důležitého obchodního partnera a významnou rozvíjející se ekonomiku. Evropské investice patří v Turecku k největším a země EU se také na Turecko spoléhají jako na hostitelskou zemi pro asi 4 miliony uprchlíků ze Sýrie. Vyjednávání nebyla nikdy jednoduchá vzhledem k tureckým nárokům na Kypr, ale k jejich selhání došlo až v roce 2016, kdy v Turecku došlo k neúspěšnému pokusu o puč. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potom potlačil opozici.

Turecká strana novou zprávu Evropské komise v době publikování zprávy nekomentovala. V minulosti však považovala podobnou kritiku ze strany EU za neférovou a disproporční.

Psali jsme:

Cukr a bič. EU má novou metodologii pro rozšiřování

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.