46 % dotázaných Američanů míní, že Trump poškozuje ekonomiku

Volby USA: Trump před volbami ztrácí voličskou podporu i v ekonomické politice, na kterou jeho kampaň sází. 

Ekonomická politika, kterou vede Donald Trump, může zapříčinit velké ztráty voličů, ukázal to průzkum Financial Times a Nadace Petera G. Petersena. Před volbami 3. listopadu se ukazuje, že 46 % dotázaných Američanů míní, že Trumpova politika poškozuje ekonomiku. Naopak 44 % dotázaných si myslí, že ekonomice prospívá.

Je to poprvé za celý rok, kdy si větší část respondentů myslí, že Trump ekonomice neprospívá. Jedná se o signifikantní propad od začátku pandemie. V březnu 2020 byl rozdíl mezi těmi, kdo hodnotili Trumpovu hospodářskou politiku pozitivně a těmi, kteří negativně, celých 11 procentních bodů.

Vedle toho průzkum ukázal na to, že 32 % dotázaných Američanů je na tom finančně lépe než v době, kdy se Trump stal prezidentem. Jde rovněž o nejhorší číslo za posledních 12 měsíců. Zároveň si 32 % myslí, že je na tom hůře než před čtyřmi roky, zbývajících 36 % nepocítilo žádné změny.

Článek novin Financial Times píše, že tato čísla ukazují nedobrý obrázek prezidenta Trumpa před volbami. Trump podle průzkumů za Bidenem zaostává o celkem 9,1 procentních bodů. Hlavním bodem Trumpovy kampaně je právě ekonomika. Průzkum nicméně ukázal na rostoucí pesimismus ohledně perspektiv hospodářského oživení: jen 31 % respondentů si myslí, že se hospodářství plně obnoví během jednoho roku. Opět se jedná o nejnižší číslo za posledních 12 měsíců.

Průzkum veřejného mínění Financial Times a Nadace Petera G. Petersona sleduje během jednoho roku ekonomické nálady amerických občanů. Navazuje na slavnou volební větu Ronalda Reagana: „Jste na tom lépe než před čtyřmi roky?“

Informace přinesly noviny Financial Times ze dne 21. října 2020, na straně 1.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.