Polsko požaduje od Gazpromu snížení cen zemního plynu

Minulá žádost byla předmětem arbitrážního sporu, který Gazprom prohrál. Nyní je ale ve hře i dlouhodobá dohoda o dodávkách plynu a americký LNG.

Polská státní společnost PGNiG podala žádost o snížení ceny ruského zemního plynu od 1. listopadu 2020. Společnost sdělila, že podle platné dohody má každá ze smluvních stran právo třikrát za rok požadovat revizi cenových podmínek dodávek plynu v případě, že ceny podle ní „neodpovídají situaci na trhu“.

Dceřiná společnost státní firmy Gazprom, Gazprom Export, už potvrdila, že polskou žádost dostala. Mezi Gazpromem a PGNiG platí dlouhodobá dohoda uzavřená v září roku 1996, týká se dodávek zemního plynu v objemu 9,8 miliard kubických metrů za rok a minimální nákup PGNiG činí 8,7 miliard kubických metrů. Dohoda platí do roku 2022.

Způsob, jak se formuluje cena zemního plynu pro polskou společnost, je předmětem obchodního tajemství. Firma PGNiG tvrdí, že nakupuje zkapalněný zemní plyn z USA za cenu, která je o 20 až 30 % nižší než cena Gazpromu. Agentura Reuters tvrdí, že cena amerického LNG pro Polsko byla v druhém čtvrtletí letošního roku 189 dolarů za tisíc kubických metrů. To by znamenalo, že cena ruského plynu pro Polsko by činila něco mezi 220 až 240 dolary za tisíc kubických metrů. Ovšem průměrná cena zemního plynu společnosti Gazprom je 95 dolarů za tisíc kubických metrů. Polská cena je tedy dost vysoká.

Není to poprvé, kdy polská společnost požadovala snížení cen za ruský zemní plyn, udělala to již v roce 2014, Gazprom však na její požadavek nereagoval. Polská strana spor předložila mezinárodnímu arbitrážnímu soudu, který letos v březnu rozhodl v její prospěch. Gazprom měl PGNiG podle rozhodnutí soudu vyplatit celkem 1,5 miliardy dolarů jako kompenzaci za období od 1. listopadu 2014 a 29. února 2020. Gazprom částku vyplatil, ale zároveň arbitrážní rozhodnutí zažaloval.

Nový požadavek na změnu ceny zemního plynu ovlivní budoucí dovoz ruského plynu do Polska. Pokud by Gazprom znovu nesouhlasil, Polsko se opět obrátí na arbitrážní soud, který však podobné případy rozhoduje v průběhu až pěti let. V té době už ovšem nebude současná dohoda platit (platnost končí v roce 2022). Je ale možné, že společnost Gazprom nyní na polský požadavek přistoupí, protože na prodloužení dohod s polskou polostátní firmou má enormní zájem.

Postup polské firmy je v dnešním kontextu nízkých cen plynu a boje společností o podíl na trhu celkem logický.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.