Maďarsko zakoupilo ruskou vakcínu na testování

Z Evropské komise hrozí, že na to bude reagovat. Všechny vakcíny v členských zemích EU musejí mít patřičnou certifikaci.

Maďarsko zakoupí v Rusku několik nepříliš velkých šarží ruské vakcíny proti koronaviru. Informoval o tom v průběhu videorozhovoru maďarský ministr zahraničí Peter Szijjárto, uvedly noviny Vědomosti.

Maďarský šéfdiplomat řekl, že nákup ruských vakcín bude sloužit ke klinickému testování a k procesu udělení licence na území Maďarska. Na konci ledna 2021 chce Maďarsko navýšit nákupy ruské vakcíny.

Podle říjnových informací se už maďarská vláda obrátila na experty, aby ověřili kvalitu a efektivitu nových ruských a čínských vakcín proti koronaviru.

Představitel Evropské komise Eric Mamer během brífinku sdělil, že v případě, že Maďarsko nakoupí ruskou nebo čínskou vakcínu, z nichž ani jedna nemá certifikaci v EU, bude na to EU nucena reagovat. Mamer podtrhnul, že všechny vakcíny v členských zemích, které si země pořizují, musejí mít příslušnou certifikaci.

Ruská vakcína Sputnik V byla zaregistrována 11. srpna. Od 15. srpna 2020 se vyrábí. V současnosti probíhají v Rusku další testy, kterých se má zúčastnit kolem 40 tisíc dobrovolníků. Na konci října byla v Rusku zaregistrována další vakcína EpiVakKorona.

Psali jsme:

Čekání na Godota (na vakcínu)

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.