Litva bude dělat „hodnotově založenou zahraničí politiku“, podpoří boj za svobodu na Tchaj-wanu

Krok byl uvítán tchajwanským ministerstvem zahraničí a vyvolal reakci čínského velvyslanectví.

Nová vládní koalice v Litvě se v pondělí dohodla, že nastupující vládu zaváže k podpoře „těch, kdo bojují za svobodu“ na Tchaj-wanu. Takový krok by ale mohl poškodit vztahy Litvy (jako člena EU) s Čínou, potenciálním investorem v jeho hlavním přístavu Klapeida.

Evropská unie a její členské státy nemají s Tchaj-wanem formální diplomatické vztahy navázány v důsledku nesouhlasného postoje Číny, která považuje ostrov za součást Číny.

Nová litevská koalice se ovšem dohodla, že vláda bude uskutečňovat „hodnotově založenou zahraniční politiku“. Součástí koalice jsou strany Unie vlast, Liberální hnutí a Svoboda, které v parlamentních volbách 25. října získaly 74 křesel v 141členném parlamentu.

„Budeme se aktivně stavět proti jakémukoli porušování lidských práv a demokratických svobod a budeme bránit ty, kdo bojují za svobodu po celém světě, od Běloruska po Tchaj-wan“, uvedli představitelé nové vládní koalice konkrétně.

Jejich prohlášení uvítalo tchajwanské ministerstvo zahraničí. Čínské velvyslanectví ve Vilniusu uvedlo, že Čína je připravena spolupracovat s litevskou vládou na základě vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti a nevměšování se do vnitřních záležitostí druhé strany.  „Normální vývoj vztahů mezi Čínou a Litvou by neměl být narušen jinými faktory, protože neslouží základním zájmům obou zemí a národů,“ uvedlo velvyslanectví v prohlášení zaslaném agentuře Reuters.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.