Američtí senátoři odmítají prodej zbraní do Spojených arabských emirátů

Prodej amerických zbraní emirátům je součástí dohody o uznání státu Izrael, kterou zprostředkovala Trumpova vláda.

Tři členové amerického Senátu se postavili proti plánu administrativy Donalda Trumpa prodat americké zbraně vládě Spojených arabských emirátů. Citují v této souvislosti obavy o národní bezpečnost USA.

Americká vláda chce prodat do Spojených arabských emirátu drony a další zbraňové systémy v hodnotě celkem 23 miliard dolarů.

Demokratičtí senátoři Bob Menendez a Chris Murphy a republikánský senátor Rand Paul oznámili, že předloží čtyři samostatná usnesení, která vyjádří nesouhlas s plánem prezidenta Donalda Trumpa prodat bezpilotní letouny Reaper, další munici, bojové letouny F-35 a rakety vzduch-vzduch Spojeným arabským emirátům.

Senátoři uvedli, že Trumpova administrativa obešla běžný proces přezkoumání prodeje Kongresem ve snaze uspíšit dohodnutý prodej zbraní.

Podle senátora Murphyho jsou Spojené arabské emiráty sice důležitým bezpečnostním partnerem USA, ale jejich nedávné chování naznačuje, že by americké zbraně mohly využít v rozporu s americkým a mezinárodním právem. Murphy řekl, že vláda v Abú Zabí už v minulosti nedodržela uzavřené dohody a porušila mezinárodní právo svými prodeji amerických zbraní, které pak skončily v rukou nebezpečných militantních skupin v Libyi a Jemenu.

Dohoda o prodeji amerických zbraní do Spojených arabských emirátů je součástí dohod o normalizaci vztahů mezi emiráty a Izraelem. Součástí prodeje mají být také vyspělé stíhací letouny F-35, celkem 14 tisíc smrtících bomb a další munice i druhý největší prodej dronů americké produkce na světě.

Oba výbory pro zahraniční vztahy při Senátu a při Sněmovně reprezentantů mají pravomoc přezkoumat, a případně blokovat prodej zbraní v rámci neformálního procesu přezkoumání.

Senátor Murphy ještě naznačil, že k podobně rozsáhlému prodeji zbraní by nemělo dojít v době, kdy je v úřadě prezidenta „chromá kachna“. Tento transfer zbraní označil za nebezpečný s tím, že mu Kongres musí zabránit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.