Na jednání NATO to jiskřilo kvůli Turecku

Poslední videokonference ministrů zahraničí členských zemí NATO byla „více konfrontační“ než obvykle, tvrdí zdroje.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo měl na úterní (1. prosince) videokonferenci ministrů zahraničí NATO ostře kritizovat Turecko.

Pompeo měl podle anonymních diplomatických zdrojů z jednání říct, že Turecko narušuje bezpečnost NATO a vytváří nestabilitu v oblasti východního Středomoří ve svých sporech s Řeckem a Kyprem (který není členem NATO).

USA a další členské země měly rozdílné názory na tureckou vojenskou intervenci v Sýrii a v Libyi. Pompeova poslední slova ale zdůraznila hloubku napětí v rámci západní alianci, které ji podle řady expertů oslabuje.

Americký šéfdiplomat také kritizoval Turecko za to, že do konfliktu v Náhorním Karabachu vyslalo bojovníky ze Sýrie. K Pompeově kritice se pak v rámci jednání přidaly také Francie, Řecko a Lucembursko. Tón jednání byl podle svědků „uměřený“, ale na obvyklé jednání v NATO „více konfrontační“.

Dalším předmětem kritiky byl turecký nákup ruského protiraketového systému S-400. Pompeo měl tento nákup označit za „dárek“ Moskvě. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu označil jednání v NATO za důvěrná a nechtěl je komentovat. Na adresu kritiky tureckého nákupu systému S-400 dodal, že Turecko si systém koupilo od Ruska „protože si ho nemohlo koupit od spojenců“.

Turecku hrozí, že na něj Evropská unie na svém pravidelném summitu příští týden uvalí sankce. V této souvislosti hovořil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg telefonicky s francouzským lídrem Emmanuelem Macronem.

Napětí mezi členy NATO zastiňuje tento týden nově zveřejněnou zprávu o budoucnosti západní aliance. Stoltenberg se snaží napětí s Tureckem částečně řešit tím, že příští rok představitelům zemí NATO předloží doporučení, jak alianci politicky posílit. Navrhuje mimo jiné, že obejde veta jednotlivých zemí, která se týkají bilaterálních otázek.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.