Ve Francii začali projednávat zákon proti “separatismu”

Smyslem zákona má být regulace muslimských prostorů, boj s islámským radikalismem a ochrana sekularismu.

Francie ve středu zveřejnila návrh nového zákona proti „separatismu“. Zákon má podporu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a nyní ho začíná projednávat francouzský parlament. Očekává se živá diskuse. Smyslem zákona má být regulace muslimských prostorů, boj s islámským radikalismem a ochrana sekularismu. Zákon se má konkrétněji zaměřit se „separatisty“, kteří podkopávají stát. Skupiny na ochranu práv se nicméně obávají toho, že zákon povede k diskriminaci francouzských muslimů.

Mimo jiné navržený zákon činí školní docházku povinnou od 3 let s možností v konkrétních případech požádat o domácí výuku. Cílem je ukončit činnost nelegálních škol, které vedou zastánci tvrdé linie. Zákon usiluje o to, aby se mešity registrovaly jako náboženská místa, protože řada současných mešit ve Francii funguje na bázi spolku. Zahraniční financování není zakázáno, ale musí být deklarováno v případě, že přesahuje 10 tisíc eur.

Pokuta a vězení až na jeden rok čeká na lékaře, který poskytne certifikát o panenství pro mladou ženu. Lékaři ve Francii (a to i muslimští) jsou proti těmto certifikátům, nicméně varují, že bez nich hrozí ženám násilí.

Navržený zákon se snaží zamezit manželstvím z donucení. Nevěsta a ženich musí absolvovat rozhovor s úředníkem, který bude probíhat odděleně. V případě, že úředník získá podezření na nucený sňatek, může ho zakázat. Francie také odepře všem, kdo praktikují polygamii, svá povolení k pobytu.

Zákon má celkem asi 50 paragrafů a ani v jenom z nich se neskloňuje slovo islám nebo muslimský. Premiér země Jean Castex odmítá, že by text zákona byl protináboženský. Francouzský ministerský předseda také řekl, že separatismus je velmi nebezpečný, protože „je to manifestace vědomého, teoretizujícího politicko-náboženského projektu s ambicí nadřadit náboženské normy zákonu.“

Když ale Macron o tomto zákonu před časem hovořil, označil islám za náboženství, které je globálně v krizi. Komentář vzbudil mezi muslimy po celém světě nevoli a vedl k proti-francouzským protestům.

Castex v rozhovoru s deníkem Le Monde sdělil, že podstata zákona je dlouhodobá a týkala by se jakékoliv politické ideologie, která směřuje proti francouzským hodnotám, „i když dnes je to radikální islamismus, proti kterému se všemi prostředky snažíme bojovat.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.