Tunisko se nepřidá k Maroku a nebude normalizovat vztahy s Izraelem

Už čtyři státy arabského světa normalizovaly svoje vztahy s Izraelem.

Tuniský premiér Hičem Mešíší odmítl, že by jeho země následovala příkladu sousedního Maroka a normalizovala diplomatické vztahy se Státem Izrael. V rozhovoru pro francouzskou stanici Mešíší řekl, že pro Tunisko není tato otázka na pořadu dne, nicméně také dodal, že respektuje rozhodnutí Maroka. Podle tuniského premiéra nebyla jeho země v této otázce ani oslovena.

Severoafrické Maroko se v uplynulém týdnu přidalo k celkem čtyřem zemím arabského světa, které normalizovaly svoje vztahy s Izraelem. Vedle něj se jednalo o Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Súdán. K normalizaci došlo na základě diplomatického úsilí Spojených států.

Americký prezident Donald Trump podpořil marocké územní nároky na oblast západní Sahary. Tento územní spor se táhne od roku 1975 a západní Sahara se řadí do seznamu OSN mezi území bez vlastní samosprávy (non-self-governing teritorries).

Marocké rozhodnutí bylo doma přijato se smíšenými reakcemi. Sousední Alžírsko reagovalo méně příznivě. Jeho vláda podporuje západosaharské hnutí za nezávislost a krok Maroka vidí jako „cizí manévry s cílem destabilizovat situaci“.

Ilustrační foto: Autor – By Ministère de l'Intérieur (Tunisie) – http://www.interieur.gov.tn/ar/actualite/14901#, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94066225

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.