EU rozšiřuje humanitární podporu uprchlíkům v Turecku

Přes nedávné napětí s Ankarou se Evropská komise rozhodla rozšířit dva humanitární programy v Turecku do začátku roku 2022.

Programy zaručují základní pomoc více než 1,8 milionu uprchlíků a dávají šanci více než 700 000 dětem studovat. „Humanitární potřeby uprchlíků v Turecku přetrvávají a jsou dále zhoršovány pandemií,“ připomíná komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič. „EU je plně odhodlána podporovat ty, kteří to potřebují, jako jsme to udělali v posledních letech,“ dodal.

Do začátku roku 2022 byly prodlouženy tyto programy:

Nouzová sociální záchranná síť (ESSN) poskytuje více než 1,8 milionu uprchlíků měsíční hotovostní pomoc k uspokojení jejich základních potřeb. Jedná se o dosud největší humanitární program financovaný EU. Realizuje jej Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) ve spolupráci s tureckým Červeným půlměsícem.

Podmíněné peněžní převody za vzdělávání (CCTE) poskytující podporu rodinám, jejichž děti pravidelně navštěvují školu. Program realizuje UNICEF ve spolupráci s tureckým Červeným půlměsícem.

V Turecku jsou skoro 4 miliony uprchlíků

Turecko hostí téměř 4 miliony uprchlíků, přičemž 70 % z nich jsou děti a ženy. Více než 98 % uprchlíků v Turecku žije mimo tábory. Asi 3,6 milionů jsou Syřané, kteří uprchli z probíhající války.

Programy ESSN a CCTE byly zřízeny v rámci nástroje EU pro uprchlíky v Turecku v roce 2016 a 2017. Rozšíření dnes oznámených programů již není financováno z nástroje pro uprchlíky v Turecku, ale z rozpočtu Evropské unie. Programy budou i nadále podporovat nejzranitelnější uprchlíky v Turecku. Oba programy jsou prováděny ve spolupráci s tureckou vládou.

Celkové náklady dělají 485 milionů eur.

Evropská unie spoléhá na to, že Turecko zastaví migranty a uprchlíky ve snaze nelegálně se dostat do členských zemí. V roce 2015 vstoupil do EU více než milion lidí, což ochromilo Řecko a Itálii a vyvolalo jednu z nejhorších politických krizí bloku. EU nabídla v roce 2016 Turecku až 6 miliard eur na pomoc syrským uprchlíkům na jeho území.

Země, které hostí nejvíce uprchlíků (údaj k polovině roku 2020). Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.