Trumpova obhajoba: Senát nemá pravomoc k impeachmentu

Argument, že Trump už není prezidentem, by mohl republikánským senátorům umožnit hlasovat proti impeachmentu, aniž by přitom obhajovali Trumpův projev z 6. ledna.

Právníci bývalého prezidenta Donalda Trumpa zpochybňují impeachment Senátu vůči bývalému prezidentovi. Trumpova obhajoba tvrdí, že Trump z úřadu odešel a Senát tak nemá pravomoc provést impeachment soukromého občana mimo úřad.

Právníci dále také zdůraznili, že v uplynulém týdnu měl v senátním hlasování návrh na zrušení impeachmentu proti Trumpovi podporu celkem 45 senátorů za Republikánskou stranu. V Senátu je 100 křesel a impeachment musí získat podporu tří čtvrtin senátorů.

Právní tým Donalda Trumpa rovněž odmítl, že by bývalý prezident podnítil útok na Kapitol, ke kterému došlo 6. ledna. Argumentují prvním dodatkem ústavy USA o svobodě slova.

Právě argument, že Senát nemá pravomoc odvolat bývalého prezidenta, který funkci už nevykonává a jeví se soukromým občanem, by mohl republikánským senátorům umožnit hlasovat proti impeachmentu, aniž by přitom obhajovali Trumpův projev z 6. ledna, kterým měl vyvolat násilný útok.

Demokraté však tento právní argument odmítají.  Trvají na tom, že bývalý prezident by měl být odsouzen a měl by dostat zákaz vykonávání dalšího veřejného úřadu.

Impeachment bývalého prezidenta projednal Senát 13. ledna. Žaloba tvrdí, že Trump svým projevem vyvolal povstání. Trump tak bude prvním americkým prezidentem, který impeachmentu čelil dvakrát, z toho jednou po opuštění úřadu.

Podle ústavy může odsouzení prezidenta v rámci impeachmentu vést k „odstranění z úřadu a k diskvalifikaci pro držení a požívání jakéhokoliv úřadu cti, důvěry nebo zisku ve Spojených státech.“

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.