Gentiloni: Pakt stability a růstu by měl být reformován

V nejbližších týdnech EU rozhodne, zda prodlouží pozastavení svých pravidel omezujících zadlužení a deficity.

Podle slov eurokomisaře pro ekonomiku Paola Gentiloniho se v následujících týdnech EU rozhodne, jestli prodlouží pozastavení platnosti evropských pravidel pro deficity rozpočtů a zadlužení známých pod názvem Pakt stability a růstu.

Podle Gentiloniho se v této souvislosti povede i debata, zda a jakým způsobem by měl být Pakt nově kalibrován v souladu s novými cíli EU. Eurokomisař to sdělil italskému listu La Stampa v pondělí 22. února.

V roce 2020 se zadlužení eurozóny prudce zvýšilo díky tomu, že vlády musely podpořit rodiny a firmy postižené lockdowny a omezeními, která vyvolala pandemie koronaviru. Ze stejných důvodů EU v uplynulém roce pozastavila platnost pravidel Paktu stabilitu a růstu.

Italský eurokomisař varoval před předčasným ukončením fiskální podpory ekonomik v EU během pandemie. Podle Gentiloniho je méně nebezpečné podporu ukončit později než příliš brzy.

Gentiloni také řekl, že od nové italské vlády Maria Draghiho očekává, že posílí evropskou důvěru v Itálii, a vyzval ji, aby v rámci národního plánu obnovy financovaného z fondů EU přikročila k reformám, které nebudou vytvářet nový trvalý dluh.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.