Polovina ruských vývozů zbraní směřuje na Blízký východ a na sever Afriky

Prudký nárůst exportů zbraní z Ruska byl spojený s událostmi arabského jara v roce 2011.

Podíl exportu ruských zbraní a vojenské techniky do zemí Blízkého východu a severní Afriky (známé pod anglickou zkratkou MENA) činí nejméně 6 miliard dolarů za rok. Informace poskytl novinářům představitel Federální služby pro vojensko-technologickou spolupráci na výstavě IDEX-2021 v Abú Dhábí.  Zmíněný podíl ruských vývozů zůstává na této úrovni v posledních pěti letech. Představuje tak kolem 50 % celkového objemu ruských vývozů zbraní. Poptávka po ruských zbraních je v regionu MENA rovněž stabilní a činí asi 40 až 50 % zakázek.

Rusko také rozšířilo svoje vývozy zbraní do tohoto regionu geograficky prostřednictvím posilování spolupráce. Očekává se, že se tato skutečnost projeví na ruských vývozech v roce 2021.

Podle slov generálního ředitele firmy Rosoboronexport, která se věnuje vývozu ruských zbraní a vojenské techniky, Alexandra Michejeva, činí celkové portfolium ruských vývozů 50 miliard dolarů ročně. Polovina připadá na MENA.

Podíl regionu v ruských prodejích zbraní a vojenské techniky silně vzrostl v souvislosti s arabským jarem v roce 2011, upozornil ruský expert Konstantin Makijenko. V důsledku tohoto vývoje začaly ruské zbraně nakupovat Alžírsko, Egypt, velkým odběratelem ruských zbraní se stal znovu také Irák. Podle Makijenka tvoří zhruba druhou polovinu ruských vývozů zbraní oblast asijsko-tichomořského regionu a zbytek potom připadá na Afriku jižně od Sahary a na Latinskou Ameriku.

Největší eportéři zbraní (1950-2017). Zdroj:Statista

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.