OSN: Jemen je na pokraji kolapsu

Extrémně chudému Jemenu, který sousedí s extrémně bohatou Saúdskou Arábií, hrozí hladomor.

„Země je na pokraji kolapsu,“ říká koordinátor OSN pro pomoc při mimořádných událostech Mark Lowcock. „Pokud neobdržíme dostatek peněz, zažijeme nejhorší hladomor za poslední desetiletí. Musíme zabránit tomu, aby lidé pomalu a bolestivě hladověli.“

I po pondělní konferenci dárců zůstává výhled ponurý. OSN bude v letošním roce potřebovat pro své programy pomoci 3,85 miliard dolarů (3,15 mld. eur), ale dosaženo bude pouhých 1,7 miliard dolarů.

„Výsledek akce pro Jemen je zklamáním. Děkuji těm, kteří se velkoryse zavázali, a žádám ostatní, aby znovu zvážili, co mohou udělat, aby pomohli odvrátit nejhorší hladomor, jaký svět za poslední desetiletí zažil,“ sdělil generální tajemník OSN António Guterres.

Například Belgie slíbila přispět částkou 5 milionů eur. „V posledních letech země prochází jednou z nejničivějších humanitárních krizí na světě. Musíme dosáhnout výsledků a zajistit, aby se pomoc dostala k těm, kteří to potřebují. Každá kapka se počítá,“ uvedla ministryně pro rozvojovou spolupráci Meryame Kitirová.

Generální tajemník OSN dále informoval, že nemoci jako Covid-19 a cholera situaci ještě zhoršily. Pro většinu z 28 milionů obyvatel je život v Jemenu nyní nesnesitelný. Asi 400 000 dívek a chlapců do pěti let je podvyživených a letos by mohli zemřít, pokud by jim nebude pomoženo.

Občanská válka se zintenzivnila v roce 2015, kdy Saúdská Arábie zahájila spolu se Spojenými arabskými emiráty a dalšími spojenci v Jemenu těžké bombardování. Chtějí potlačit hútijské rebely, kteří nyní vládnou velkým částem severu. Do té doby byl Jemen chudý, ale měl rozumně fungující ekonomiku, národní infrastrukturu a exportní základnu. Dnes je po všem, říká Lowcock. Pole byla bombardována, rybářské čluny zničeny. „Je to hladomor způsobený lidmi, rozhodnutí mocných nad bezmocnými.“

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.