Srbsko plánuje zahájit výrobu vakcín Sinopharm a Sputnik

Srbsko uvedlo, že v květnu plánuje zahájit domácí výrobu ruské vakcíny Sputnik V a čínského produktu Sinopharm do poloviny října.

Srbský prezident Aleksandar Vučić navštívil Spojené arabské emiráty (SAE), kde ho uvítal korunní princ Mohammed bin Zajed. Oba lídři diskutovali o dvoustranných vazbách a hospodářské spolupráci i o společném úsilí v boji proti pandemii COVID-19.

Schůzka byla zaměřena mimo jiné na prohloubení vazeb spolupráce v oblastech investic, hospodářství, obchodu, vědy a techniky, bezpečnosti potravin, zemědělství, obnovitelných zdrojů energie.

Byl také zdůrazněn význam zajištění spravedlivého a účinného přístupu k vakcíně v různých zemích světa, aby se urychlila fáze obnovy. Srbský prezident ocenil podporu poskytovanou SAE jeho zemi, která podle něj významně pomohla srbským institucím zvládnout dopad zdravotní krize.

Po setkání s Mohammedem bin Zajedem prezident Vučić uvedl, že srbská výrobní kapacita vakcíny Sinopharm bude připravena do 15. října. „Budeme mít velké množství vakcín pro nás, ale i pro celý region,“ uvedl Vučić. Do dvou týdnů Srbsko a Spojené arabské emiráty podepíší dohodu o výstavbě nové továrny na vakcíny.

V rámci státního očkovacího programu si Srbové mohou vybrat z těchto vakcín: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sinopharm a Sputnik V. Srbsko má jednu z nejvyšších úrovní očkování na světě za Izraelem, Spojenými arabskými emiráty, Spojenými státy a Británií (viz také infografika zde).

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Ministerio de Defensa del Perú from Perú, Perú CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99766258

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.