Šéf Amazonu Bezos podpořil Bidenův návrh na zvýšení daní

Americký prezident Biden před tím firmu kritizoval za výši odvedených daní. Miliardová společnost dnes platí v USA kolem 8 % na federální dani.

Zakladatel a manažer Amazonu Jeff Bezos podpořil návrh amerického prezidenta Joe Bidena, který se týká rozsáhlé rekonstrukce americké infrastruktury. Bezos řekl, že jeho společnost podporuje zvýšení daní, které by mělo pomoci zaplatit její náklady.

Bezosovo vyjádření podpory je významné vzhledem k tomu, že prezident Biden před tím společnost kritizoval za výši jí placených daní v souvislosti s plánem na obnovu americké infrastruktury v ceně 2,3 biliony dolarů.

Biden navrhl zvýšení korporátních daní z 21 % na 28 %. Tuto myšlenku ale republikáni považují za škodlivou pro americkou ekonomiku. Demokraté tak budou odkazovat na podporu jednotlivých firem, aby svůj argument podpořili.

„Uvědomujeme si, že tato investice bude vyžadovat ústupky ze všech stran – jak v případě specifik toho, co je v ní zahrnuto, tak ohledně způsobu, jakým se za ni platí (podporujeme zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob),“ napsal Bezos. „Těšíme se, až se Kongres a administrativa sejdou a najdou správné, vyvážené řešení, které udrží nebo zvýší konkurenceschopnost Spojených států.“

Šéf Amazonu si ale podle Associated Press dával pozor, aby nepodpořil konkrétní plán. Spíše řekl, že „podporujeme zaměření Bidenovy administrativy na odvážné investice do americké infrastruktury“.

Amazon byl dlouhou dobu kritizován za to, že v USA neplatil prakticky žádné federální daně, přestože vybudoval impérium elektronického obchodu, které má v současnosti tržní hodnotu 1,6 bilionu dolarů. V posledních letech se to změnilo. Firma začala být ziskovější a loni zaplatila ze svých příjmů 20,2 miliard dolarů celkem 1,7 miliardy dolarů na daních. Odpovídá to daňové sazbě kolem 8 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.