Povede spolupráce USA a Japonska k technologii 6G?

Japonský premiér je na návštěvě v USA a jedním z témat budou bezesporu také moderní technologie a jejich zabezpečení.

Japonský premiér Jošihide Suga a americký prezident Joe Biden se nacházejí v nezáviděníhodném postavení. Vzhledem k tomu, že se v jejich zemích zavádějí mobilní telekomunikační sítě páté generace (5G), aby splnily příslib vyšších rychlostí, které pomohou posílit jejich hospodářství, mají síťoví operátoři v USA i Japonsku jen málo domácích prodejců hardwaru (nebo žádné), s nimiž by mohli podnikat, informoval The Diplomat.

Místo toho jsou nuceni volit mezi hardwarovými komponentami vyrobenými čínskými společnostmi (to je ovšem považováno za nepřijatelnou hrozbu národní bezpečnosti) nebo evropskými či jihokorejskými firmami, které jsou nákladnější. Toto je jedna z otázek souvisejících s Čínou a technologickou soutěží, o které budou Biden a Suga diskutovat.

Přestože se sítě 5G teprve stávají komerčně dostupnými, američtí a japonští tvůrci politik již zvažují, jak mohou své de facto národní šampióny připravit na špičkové technologie „6G“ nebo „Beyond 5G“. Existuje mnoho způsobů, jak mohou tvůrci politik zaujmout koordinovaný a proaktivní přístup k zajištění bezpečnosti sítě a obchodní konkurenceschopnosti v nadcházejících desetiletích.

Partnerství veřejného a soukromého sektoru, jako jsou miniaturní falešná města postavená za účelem testování technologií umělé inteligence, inteligentních domů a automobilů bez řidiče, by měla do svých portfolií zahrnovat také nová síťová zařízení a podle potřeby koordinovat svou práci prostřednictvím vládních agentur. Dva takové příklady zahrnují samostatné testovací platformy v Michiganupoblíž hory Fuji, poskytující spojencům dvakrát tolik výzkumných příležitostí. Relativně malé množství nového vládního financování by mohlo usnadnit sdílení údajů a určitou dělbu práce, aby se maximalizovala hodnota těchto investic.

Je důležité si uvědomit, že při zvažování národohospodářského rozvoje nejsou telekomunikační sítě příští generace samy o sobě cílem. Jedná se spíše o prostředky, které umožní vznik budoucích průmyslových odvětví, zvýší produktivitu stávajících a zlepší životní úroveň. Být lídrem v oblasti technických inovací znamená málo, pokud firmy tyto inovace nepřijmou.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.