„Zelená“ kandidátka na spolkovou kancléřku pléduje za tvrdý směr proti Rusku a Číně

Podle Baerbockové by se neměl Severní proud 2 politicky podporovat a vůči Číně požaduje směs dialogu a tvrdosti. Její kandidatura na kancléřku také způsobila vlnu zájmu o členství ve straně Zelených.

S ohledem na současné napětí mezi Ukrajinou a Ruskem se Annalena Baerbocková, kandidátka strany Zelených na spolkovou kancléřku, vyslovila pro zvýšený tlak na Moskvu. Politická podpora německo-ruského plynovodu Severní proud 2, který je v současné době ve výstavbě, musí být stažena, uvedla Baerbocková v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Ačkoli zdůraznila „perspektivu Ukrajiny v EU a v NATO“, dodala, že „momentální stabilizace“ byla prioritou.

V rozhovoru pro FAS se Annalena Baerbocková věnovala nejen o Rusku, ale také vztahu mezi západními státy a Čínou. V „soutěži systémů“ je čínský projekt Nové Hedvábné cesty „tvrdou mocenskou politikou“. Liberální demokracie by musely prosazovat své hodnoty, což je důvod, proč šéfka Zelených volá po směsi „dialogu a tvrdosti“ v politice vůči Číně.

Evropa může rozhodnout, které produkty dovážet. „Můžeme říci: výrobky vyrobené z nucené práce se na náš trh nedostanou,“ říká Baerbocková. A v případě bezpečnostních obav může být spolupráce s čínskými korporacemi omezena. Pokud například dodavatelé telekomunikačních zařízení, jako je Huawei, předávají evropská data čínskému státu, Evropa nemůže integrovat produkty od těchto výrobců do své infrastruktury.

Příliv nových členů k Zeleným

Poté, co byla oznámena kandidatura Baerbockové na post kancléřky, spustila se vlna zájmu o členství ve straně Zelených. Podle Zelených požádalo minulý týden (od pondělí do pátku) o členství 2159 lidí.

„Vlna zájmu o vstup do strany v posledních několika dnech je absolutním rekordem v historii Zelených,“ řekl výkonný ředitel Michael Kellner za Bündnis 90/Die Grünen. „Nyní je ten správný čas na nový rozjezd v této zemi, na ochranu klimatu, snížení nerovnosti a společnou Evropu.“ Zájem o členství ukazuje, že mnoho lidí touží po změně. „Velmi se těším na zahájení volební kampaně s tolika Zelenými jako nikdy předtím, dodal Kellner.

Ilustrační foto: Autor – boellstiftung – https://www.flickr.com/photos/44112235@N04/49638476453/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89009508

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.