EU nechá vypršet smlouvu s AstraZenekou

EU nechce obnovit smlouvu se společností AstraZeneca, stále více se spoléhá na vakcíny od firem BioNTech a Pfizer.

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton oznámil, že na období po červnu prozatím nebude smlouva prodloužena, uvedl v rozhovoru pro francouzský zpravodajský kanál France Inter. Ale nezabouchl dveře pro nové smlouvy o dodávkách. „Uvidíme, co se stane,“ řekl Breton a dodal, že AstraZeneca je „velmi dobrá vakcína“.

EU nakoupí 1,8 miliardy dávek vakcíny BioNTech/Pfizer

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že Evropská unie uzavřela novou smlouvu se společností BioNTech/Pfizer na nákup 1,8 miliardy dávek vakcíny proti COVID-19. „Následovat budou další smlouvy a další očkovací technologie,“ dodala. Předpokládájí se nové dodávky od letošního roku do roku 2023.

EU se zaměřuje zejména na mRNA vakcíny, jako jsou vakcíny od BioNTech/Pfizer a americké společnosti Moderna, tato technologie je považovaná za účinnější proti „jihoafrickým“ a „brazilským“ variantám koronaviru.

Vakcína vyráběná společností AstraZeneca, která používá tradičnější technologii, se místo toho potýkala s velmi dlouhými zpožděními dodávek, což EU přimělo k podání žaloby proti švédsko-britské společnosti (záležitost bude projednávat 26. května bruselský soud). Vzácné případy trombózy spojené s podáváním vakcíny AstraZeneca na druhé straně vedly k omezení používání vakcíny v různých zemích.

AstraZeneca a Guillainův–Barrého syndrom

Evropská léková agentura (EMA) prověřuje zprávy o vzácném onemocnění (Guillainův–Barrého syndrom) postihujícím nervy po očkování vakcínou proti koronaviru Oxford/AstraZeneca. Tento stav způsobuje příznaky, jako je necitlivost, slabost a bolest, postihující hlavně chodidla, ruce, paže a nohy, ale může být léčen a většina lidí se plně uzdraví.

EMA rovněž zkoumá zprávy o zánětu srdce ve spojitosti s vakcínami společností Pfizer a Moderna. Také jsou zkoumány možnosti vzácných stavů srážení krve v souvislosti s vakcínami, včetně AstraZeneky.

Některé evropské země omezily používání přípravku AstraZeneca na starší věkové skupiny s odvoláním na rizika vzácných krevních sraženin u mladších lidí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.