Krize jako příležitost

Pandemie přinesla nejen mnoho problémů v oblasti zdravotní, ekonomické i sociální, ale tato velká krize je zároveň i příležitostí, zejména pro rozvoj lokální ekonomiky a inovací.

„Krize je opravdu zlom, je to otevřené okno a když ho nevyužijete, tak se skutečně můžete vrátit mnoho let nazpátek.“ (Ilona Švihlíková, 25.5.2021, Fokus VM)

Globalizace a lokální ekonomika jsou oblíbená témata ekonomky Ilony Švihlíkové. Došlo na ně i v druhé kapitole pořadu Fokus Václava Moravce pod názvem „Restart byznysu“. Přinášíme krátkou ukázku:

„Už víme z té zkušenosti po roce 2008, že jestli je něco skutečně odolné a drží v krizi, tak to jsou právě lokální firmy. Tato krize je specifická tím, že nám plně odhalila slabé stránky globalizace. Ukázala nám, co to znamená záviset na trzích, které jsou někde hodně daleko, na velmi komplexních výrobních řetězcích… a teď vidíme ty následky. Myslím si, že firmy, které jsou lokálně ukotvené, mají obrovskou budoucnost a ono je to samozřejmě spjaté s technologiemi, které nám ukázaly velkou perspektivu, typicky 3D tisk, který je také lokálně ukotvený. Platí, že krize spojená s pandemií zároveň vytváří velkou příležitost právě pro tu regionální výrobu,“ uvedla ekonomka Švihlíková.

Technologie Ilona Švihlíková nezmínila náhodou, jejím partnerem v diskusi byl totiž programátor a podnikatel Jakub Nešetřil (zakladatel iniciativy Česko.Digital).

Podle Jakuba Nešetřila „má česká společnost technologický potenciál nejenom lokální, ale může hrát i první ligu celoevropsky a možná i celosvětově. Programátoři v Čechách – a technologie obecně v široké populaci (i akceptace technologií) je velice rozšířená. A je to něco, co je pro nás velká příležitost i do budoucna.“

V pořadu se nejenom diskutovalo, ale přinesl i krátké reportáže o různých podnikatelských projektech.

Klíčové slovo „příležitost“ se v případě úspěšné české biotechnologické firmy Diana Technologies zhmotnilo v produkt, který se stal za pandemie nanejvýš užitečným: PCR testy na Covid-19 ze slin (reportáž zde).

Dalšími hosty Václava Moravce byli: herečka Vanda Hybnerová, sociolog Martin Buchtík („Restart člověka“); jaderný fyzik a rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček a environmentalistka Soňa Jonášová („Restart mozků“).

Diskusní pořad je k dispozici na webu ČT.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.