Dánsko chce zřídit v zahraničí azylová centra

Dánský parlament ve čtvrtek schválil zákon, který umožňuje vytvoření azylových center v jiných zemích.

Zákon umožní úřadům letecky dopravit žadatele o azyl do třetích zemí, kde musí čekat na vyřízení své žádosti v Dánsku. S návrhem zákona přišli vládnoucí sociální demokraté a premiérka Mette Frederiksenová.

Návrh byl v parlamentu schválen s pomocí liberální strany Venstre. Vláda zatím jednala se Rwandou, Tuniskem, Etiopií a Egyptem, uvedl list Jyllands Posten. Konkrétních dohod o výstavbě přijímacích táborů však dosud nebylo dosaženo. Venstre dosáhla toho, že příslušné smlouvy se zeměmi musel schválit parlament.

Evropská komise však uvedla, že má k zákonu výhrady, a jedna z předních nevládních organizací jej označila za nezodpovědný. Dánsko v posledních letech opakovaně zpřísnilo svou imigrační politiku. Stalo se tak po událostech v roce 2015, když přišlo do Dánska více než 21 000 žadatelů o azyl.

Poslanci hlasovali pro návrh zákona 70 hlasy proti 24. „Pokud v Dánsku požádáte o azyl, víte, že budete posláni zpět do země mimo Evropu, a proto doufáme, že lidé přestanou žádat o azyl v Dánsku,“ řekl mluvčí vlády Rasmus Stoklund. Azylové případy by byly přezkoumány ve třetí zemi a žadatel by v ní mohl případně získat ochranu.

„Nápad přenést odpovědnost za vyřizování žádostí o azyl na někoho jiného je nezodpovědný a málo solidární,“ řekla agentuře Reuters Charlotte Slenteová, generální tajemnice nevládní organizace Dánské rady pro uprchlíky.

Agentura OSN pro uprchlíky (UNHCR) minulý měsíc varovala, že by tento krok Dánska mohl vyvolat „závod ke dnu“, pokud by jej následovaly další země. Takové praktiky podkopávají práva osob hledajících bezpečí a ochranu, démonizují je a trestají a mohou ohrozit jejich životy,“ uvedla zástupkyně Vysokého komisaře UNHCR Gillian Triggsová.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.