Jazzové okénko Jana Schneidera: Oči čornyje, Project a Sumiglia

Oči čornyje, Project a Sumiglia jsou tři jazzové kompozice, které pro vás připravil ve svém jazzovém průvodci Jan Schneider.

Na rozehřátí doporučuji pěknou cikánskou vypalovačku Dark Eyes neboli Oči čornyje. Sóla hrají kytarista Dorado Schmitt (který vypadá jako Django Reinhardt), famózní hráč na valchu David Langlois,  klavírista Roger Kellaway, klarinetista Ken Peplowski, saxofonista Joel Frahm, harmonikář Ludovic Beier a houslista Pierre Blanchard. Dále doprovázejí kytaristé Samson Schmitt (vpředu) a Angelo Debarre (vzadu) a basista Brian Torff.

Další skvělý saxofonista Sonny Fortune se představí v Rabih Abou Khalil Project at Jazz Club 1990. Po klidné úvodní orientální improvizaci na oud, za citlivého doprovodu proslulého kontrabasisty Glena Moora (známého ze skupiny Oregon), nastoupí ten úžasný Sonny Fortune s pěkně expresivním sólem. Rytmiku doplňují Glen Velez na tamburinu a perkusista Ramesh Shotham.

Hranice se uvolňují, ale cestovat za poznáním nových kovidových variant mě nijak neláká. Ovšem Korsika je výjimkou, i když bych asi zprvu nestál o to po setmění potkat tuto partu korsických rabiátů. Oni si ale říkají A Filetta a zpívají takhle: Sumiglia. A kvůli tomu bych tam jel, protože tam je tento přímo mystický způsob zpěvu tradicí, tam je doma. Osvěžte vaše duše.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.