Průzkum: 80 % Švédů není proti nasazení armády proti gangům

Podle nového průzkumu došlo k zemi k nárůstu vražd.

Průzkum nezávislé výzkumné organizace SOM na univerzitě v Göteborgu ukazuje, že téměř 80 % dotázaných Švédů by nemělo námitky proti nasazení vojáků na pomoc policii při potlačování nárůstu násilných trestných činů.

Skandinávská země se v posledních letech potýká s nárůstem trestných činů, zejména vražd. Od roku 2013 počet vražd v zemi roste, jde o jeden z nejvyšších počtů vražd v Evropě, jak ukázala další švédská studie od organizace Brå, která srovnávala situaci v evropských zemích a ve Švédsku.

Podle studie připadají ve Švédsku na milion obyvatel ročně přibližně čtyři úmrtí, která mají souvislost s vraždou. Evropský průměr činí přibližně 1,6. Studie uvádí, že je „nárůst vražd spojen především s konflikty spojenými s nelegálními trhy s drogami, zločineckými gangy a nedostatkem důvěry v systém trestního soudnictví“. Studie dochází k závěru, že zabití střelnými zbraněmi mohou být důsledkem nové skupinové dynamiky na místě činu.

Problém je natolik závažný, že Švédové nyní považují domácí vojenské operace za důležitější než zahraniční. Zatímco jen 34 % občanů považuje mírové mise OSN za důležité a 39 % je pro mise humanitární pomoci, jen asi 10 % by vyslalo zahraniční vojáky, aby svrhli zahraniční diktátory.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.