OPEC+ se nemůže shodnout na výši těžby ropy. Zdraží ropa?

Jednání ministrů kartelu a dalších zemí o výši těžby ropy byla opakovaně odložena kvůli sporům se Spojenými arabskými emiráty.

Plánované jednání ministrů ze skupiny OPEC+ (ropný kartel OPEC a další země, např. Rusko) byla v pondělí odložena. Nové datum jednání nebyla zatím stanoveno. Důvodem je, že se skupina nemůže domluvit ohledně nárůstu těžby ropy, který by měl platit od začátku srpna. K odkladu jednání došlo už třikrát.

Hlavním důvodem pro nenalezení shody je postoj Spojených arabských emirátů (SAE), které trvají na revizi základní úrovně těžby, že které se bude pak počítat úroveň snížení těžby ropy, z 3,17 na 3,8 milionů barelů za den.

Nenalezení dohody mezi hlavními těžaři ropy už se promítlo do ceny ropy, která v pondělí 5. července poprvé od října roku 2018 stála 77 dolarů za jeden barel ropy typu Brent. Zvýšila se také cena ropných zářijových futures (pro Brent), a to o 1,14 % na 77,04 dolaru. Srpnové futures pro ropu typu WTI vyrostly po 1,38 %, na 76,2 dolarů za barel.

Ekonomové míní, že v případě, že se skupině nepodaří najít shodu, dá se očekávat další růst cen za ropu, protože současně platné omezení těžby ropy povede k deficitu ropy na světovém trhu. Lze předpokládat i cenu kolem 80 dolarů za jeden barel.

V případě, že OPEC+ nedosáhne nové dohody o těžbě ropy, bude to znamenat, že v platnosti zůstává stávající omezení. Přesto ale experti neočekávají, že by se mohl opakovat scénář z minulého roku, kdy došlo k propadu cen ropy v důsledku neshod mezi Ruskem a Saúdskou Arábii.

Země OPEC a státy mimo kartel se v dubnu 2020 dohodly na snížení těžby, aby stabilizovaly ceny ropy. Dohoda pak snížila těžbu celkem o 9,7 milionu barelů denně na dobu dvou let, tj. od 1. května 2020 do konce dubna 2022. OPEC+ by měl nyní jednat také o otázce prodloužení dohody po dubnu 2022. Právě toto téma ale vedlo k ostrým sporům mezi Saúdskou Arábií a SAE. Saúdové trvají na prodloužení dohody za současných podmínek do konce příštího roku. Ostatní země, včetně Ruska, Rijád podporují. Nicméně SAE jsou ochotny hlasovat pro prodloužení dohody pouze v případě, že se zvýší základní úroveň těžby ropy v zemi.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.