Biden schválil fond na pomoc uprchlíkům z Afghánistánu

Celkem 300 milionů dolarů má být vynaloženo na evakuaci Afghánců, kteří pracovali pro americkou vládu a hrozí jim odveta Tálibánu.

Americký prezident Joe Biden minulý pátek odsouhlasil použití 100 milionů dolarů na „nečekaně nutnou“ pomoc uprchlíkům z Afghánistánu, včetně žadatelů o speciální přistěhovalecká víza. Dalších 200 milionů Biden schválil na služby a předměty ze zásob amerických vládních agentur, které mají být využity na stejné potřeby, uvedl Bílý dům.

USA se chystají na evakuaci tisíců afghánských žadatelů o zvláštní přistěhovalecká víza do USA. Jedná se o Afghánce, kterým hrozí odveta povstalců z Tálibánu, protože pracovali pro americkou vládu. Podle informací Reuters bude první skupina evakuovaných dopravena i s rodinami na americkou vojenskou základnu Fort Lee do konce července. Zde budou čekat na vyřízení svých žádostí o americké vízum.

Na základnu, která leží nedaleko virginského Richmondu, může být dopraveno asi 2500 lidí. Vláda hledá další vojenské základny v USA i v zámoří, kde by mohli být ubytováni další žadatelé.

Zvláštní přistěhovalecká víza jsou v tomto případě určena pro Afghánce, kteří po invazi USA v roce 2001 pracovali pro americkou vládu. Kongres ve čtvrtek zákonem zvýšil počet těchto víz o 8000, takže pokryje všechny potenciálně způsobilé žádosti, které jsou v procesu. O víza podle amerických úřadů požádalo 18 tisíc afghánských občanů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.