USA jsou na Blízkém východě a v Asii na „velkém ústupu“

Americké vojenské stahování se zdaleka netýká jenom Afghánistánu a Iráku…

V mnoha oblastech USA snižují svůj profil a ustupují od svých závazků, konstatuje v úvodu svého článku pro Asia Times Stephen Bryen, který tento proces nazývá „Velký ústup“. V článku uvádí některé příklady, které se týkají vesměs vojenské přítomnosti USA. Například zmiňuje stažení letadlové lodě USS Ronald Reagan z Tichomoří, která má krýt americký ústup z Afghánistánu. Není však jasné, zda se loď do Japonska, odkud operovala, někdy vrátí. Výsledkem je, že USA ponechaly tuto oblast bez pokrytí letadlovými loděmi, což se zdá být v rozporu s americkou politikou ochrany regionálních spojenců a partnerů. (pozn. red.: nyní sem míří britská letadlová loď Queen Elisabeth, jak jsme informovali).

USA dále přesunuly svoje velké bombardéry B-1 a B-52 z ostrova Guam zpátky do USA. Základnu na Guamu využívají jako předsunutý sklad. Hlavním důvodem pro tyto kroky je, že ostrov ohrožují stále více čínské rakety.

Bryen upozorňuje na některé technické problémy amerických bombardérů B-1 a také na skutečnost, že USA mají k dispozici jenom 21 kusů bombardérů B-2. Leteckého provozu je dnes schopno v případě taktických B-1 celkem deset kusů. Zbývá těžkopádný americký bombardér B-52, který lze použít na konvenčních misích a je snadným cílem.

Došlo také ke stažení amerických protivzdušných obranných systémů, včetně systému Patriot a THAAD ze Saúdské Arábie, Iráku, Jordánska a ze Spojených arabských emirátů. Jde o snahu usmířit si Írán a dát najevo nespokojenost s těmito blízkovýchodními spojenci, míní autor.

O odchodu z Afghánistánu bylo rozhodnuto bez odpovídající koordinace s místními úřady. Americké jednotky a jejich dodavatelé opustili přes noc leteckou základnu Bagram a základnu nikdy nepředali afghánské armádě. Byla hned vypleněna.

Připravuje se dále odchod amerických vojáků z Iráku, kde bude v ohrožení budova velvyslanectví USA v Bagdádu. Ta leží v zóně raketových útoků. Nebude trvat dlouho a budova bude neobhajitelná.

Pentagon dále zveřejnil informace o nové „válečné hře“ se zřejmým zaměřením na „bitvu o Tchaj-wan“.  Nejnovější válečná hra ale jen potvrdila to, co bylo známo dříve: americké bojové metody už nemohou fungovat v konfliktech mezi partnery. A aby toho nebylo málo, ukázalo se, že rovněž americké systémy protivzdušné obrany jsou pravděpodobně neúčinné v jakémkoli válečném scénáři. Konkrétně autor připomíná, o které systémy se s ohledem na jejich technologické vlastnosti jedná: o Patriot PAC 3, strategicky o AEGIS (na moři a na zemi) a THAAD.  Ground Based Interceptor (GBI) je v daný moment nefunkční. Navíc by ho mohla v roce 2025 překonat Severní Korea.  A při posledním testu systému AEGIS v červenci proti dvěma balistickým cílům krátkého/středního doletu byl zasažen pouze jeden cíl.

AEGIS je považován za možná nejlepší americký systém pro obranu proti balistickým raketám krátkého a středního doletu a je páteří japonských námořních stíhačů. Autor rozebírá další technické vojenské detaily, které najdete v anglickém originále.

Článek dále konstatuje, že vedle těchto obav je zde i rostoucí zranitelnost amerických zbraňových platforem a základem. Všechny americké základy v Japonsku, v Jižní Koreji a na Guamu jsou vystaveny masivním čínským útokům. Nejnovější válečná hra rovněž naznačuje, že USA nedokázaly udržet síťovou komunikaci, což znamená, že by ji mohl narušit nepřítel.

Potenciál hromadit palebnou sílu na vysoce hodnotné cíle s využitím síťových systémů k jejich lokalizování a nasměrování stíhače k tomuto cíli je klíčovou válečnou výhodou USA. Proto je síťová komunikace důležitým prvkem. Poslední válečná hra nijak nereflektovala, že Pentagon nemá moc velkou důvěru v nové stíhačky F-35, míní Bryen dále a opět specifikuje další technické detaily.

Upozorňuje pak, že Rusové 19. července úspěšně vyzkoušeli odpálení rakety Cirkon z fregaty Admirál Gorškov. Raketa Cirkon má dosah 1000 kilometrů a podle Rusů ji nelze zachytit radarem. Není jasné, zda tuto ruskou raketu získá Čína. Nicméně Cirkon předčí vše, co dnes USA mají nebo budou mít v následujících čtyřech nebo pěti letech.

Obranný rozpočet ve výši 716 miliard dolarů, který navrhuje Bidenova administrativa, je po započtení 4% inflace nižší než ten Trumpův na rok 2020. Bidenova vláda udržuje americké námořnictvo na 296 lodích. Je to méně, než byl cíl definovaný Donaldem Trumpem: 316 lodí k roku 2026.

Jak autor dále píše, dochází k ukončení expedičního potenciálu námořní pěchoty. Ta je nyní jakýmsi doplňkem amerického námořnictva. Armádní rozpočet USA se snižuje, ale přesto doufá, že se mu do roku 2035 podaří přemoci potenciální protivníky, zejména Čínu.

Tedy, současný postoj USA je nejlépe možné definovat jako „Velký ústup“, který prozatím nechává partnery a spojence zejména na Blízkém východě a ve východní Asii odhalené a nejisté. Za těchto okolností se mnoho ze současných spojenců a partnerů USA v těchto regionech bude snažit najít cesty do Číny nebo do Ruska a Íránu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.