Polsko jde proti Severnímu proudu 2. Cituje evropská pravidla

Plynovod podle polské strany porušuje pravidla daná evropským třetím energetickým balíčkem.

Polská ropná a plynárenská společnost PGNiG a její dceřiná společnost PGNiG Supply & Trading podaly žádost o účast v certifikačním řízení společnosti Nord Stream 2 AG, která je provozovatelem plynovodu Severní proud 2.

Certifikační řízení podle Vědomostí určí, zda vlastník plynovodu získá výsadní postavení na evropském trhu se zemním plynem. Obě polské firmy podaly žádost o účast v certifikačním řízením u německé Spolkové agentury pro sítě.

„Nord Stream 2 AG nechce dodržovat základní zásady třetího energetického balíčku, jehož cílem je zajistit hospodářskou soutěž a rovné podmínky pro všechny účastníky trhu. Vlastník Nord Stream 2 se chce zejména vyhnout uplatňování požadavků týkajících se distribuce majetku, transparentních sazeb a přístupu třetích stran k infrastruktuře, které zohledňují náklady na celý plynovod. Důležitou okolností je i negativní dopad plynovodu Severní proud 2 na energetickou bezpečnost Evropské unie a jednotlivých členských států“, uvedl mimo jiné předseda polské PGNiG Paweł Majewski.

Podle Majewského je nutné tyto argumenty vyslyšet, což je důvod proč se společnost PGNiG rozhodla zapojit do procesu certifikace. „Podle našeho názoru neexistuje žádný právní základ pro udělení operátorské certifikace švýcarské společnosti Gazpromu, ani pro spuštění plynovodu. Žádost společnosti Nord Stream 2 AG by měla být zamítnuta z formálních i věcných důvodů. V sázce je bezpečnost dodávek a řádné fungování trhu EU s energií“, uzavřel.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor  Maciej Margas – PGNiG archive, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90507758

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.