„Digitální mozek“ má španělské armádě zajistit kontrolu nad bojištěm

Proces digitalizace se nevyhýbá ani vojenskému sektoru, kde je nutná bezproblémová výměna informací v reálném čase.

V našem sobotním seriálu „Ochrana hranic“ jsme se setkali se společnostmi Indra (přední světová technologická a poradenská společnost a jedna z nejvýznamnějších světových společností v oblasti obranných technologií) a Thales (přední technologická společnost pro obranu, letectví a kosmonautiku, bezpečnost, digitální identitu a dopravu) – ty nyní spolupracují na dokončení vývoje nové verze systému řízení bojiště (BMS), nejpokročilejšího a nejefektivnějšího taktického řešení velení a řízení dostupného na trhu, s nímž španělská armáda zajistí svou převahu v jakékoli operaci v terénu, uvádí se na webu společnosti Indra.

Tato evoluce BMS (Battlefield Management System – jak systém funguje, vysvětluje krátké video zde) nabízí jedinečné schopnosti pro provoz v náročných šířkách pásma, které jsou v taktické komunikaci nejběžnější. Díky tomu systém funguje bezchybně i v těch nejsložitějších scénářích, kdy je komunikace obtížná a nepřítel se jí snaží zabránit. Systém je optimalizován tak, aby si mohl vyměňovat nejen textové zprávy a obrázky, ale také video v reálném čase.

Systém BMS se bez problémů integruje se standardy NATO, takže je interoperabilní se systémy jiných zemí. Umožňuje také velitelům, kteří vedou operaci, provádět změny v pořadí boje za chodu a reagovat na nepředvídané události.

Rostoucí digitalizace bojiště učinila z dat rozhodující faktor pro to, aby se každá armáda dokázala prosadit proti svým protivníkům. Španělská armáda již několik let spolupracuje se společnostmi Indra a Thales na tomto vyspělém systému, díky němuž se dostala na špičku evropských technologií velení a řízení.

Lze říci, že tento systém je svým způsobem zárodkem budoucího bojového cloudu, v němž budou všechny systémy a platformy, ať už s posádkou nebo bez ní, vzájemně propojeny a budou tvořit komplexní adaptivní systém, v němž je klíčová agilita a bezproblémová výměna informací.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.