Polský ústavní soud znovu odložil klíčové rozhodnutí

Už počtvrté bylo odloženo rozhodnutí o tom, zda je evropské právo nadřazeno polské ústavě, jak tvrdí Evropská komise.

Očekáváné rozhodnutí polského ústavního soudu bylo už počtvrté odloženo, tentokrát na 22. září. Rozhodnutí se má týkat toho, zda je evropské právo nadřazeno polské ústavě v případu, který vedl ke zhoršení vztahů mezi EU a Polskem.

Žalobu k ústavnímu soudu země podal v březnu premiér Mateusz Morawiecki. Vyvolal tak konflikt s Evropskou komisí, která trvá na nadřazenosti práva EU nad národními ústavami. Polská vláda ale požaduje konečné potvrzení od ústavního tribunálu. Chce tak vědět, zda mají soudy EU právo diktovat například to, jak budou jmenováni soudci z jednotlivých států.

Z kauzy se stala součást dlouhodobých sporů mezi EU a Polskem, které provedlo radikální reformy svého soudního systému, jež kritici považují za nástroj k přísnější politické kontrole soudnictví.

Ústavní soud je podle tvrzení Politico „všeobecně považován za soud pod kontrolou vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) a vyvstaly otázky, zda byli řádně jmenováni tři jeho soudci.“

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která dohlíží na oblast právního státu a v současné době je na cestě do Polska, v pondělí řekla, že je vývojem situace „velmi znepokojena“.

Připomeňme, že Evropská komise v červnu zahájila také právní řízení proti Německu kvůli rozhodnutí spolkového ústavního soudu, které zpochybňuje pravomoci Soudního dvora EU. Brusel se obával, že německé rozhodnutí otevře dveře zemím jako je Polsko a Maďarsko. Obě země čelí kritice za to, že se odklání od demokratických hodnot EU.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.