Kaczyński: Žádný „polexit“ nebude. Budoucnost Polska je jednoznačně v EU

Lídr polských konzervativců odmítl možnost odchodu země z EU. Podtrhl dále význam polské suverenity.

Jaroslaw Kaczyński, který je považován za nejmocnějšího muže polské politiky, řekl v aktuálním rozhovoru, že budoucnost Polska je v Evropské unii, ale Polsko si zároveň přeje zůstat suverénním státem.

Šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Kaczyński tento názor sdělil v nedávném rozhovoru pro agenturu PAP. Zdá se, že se jednalo o reakci na tvrdé komentáře opozičních politiků v Polsku ohledně toho, že vládnoucí strana se snaží dostat Polsko z EU.

V Polsku je podpora pro členství v EU vysoká. Podobné komentáře o odchodu z EU by mohly vést k tomu, že Polsko ze země odejde jaksi „omylem“, míní někteří političtí pozorovatelé, které agentura AP nejmenuje.

Lídr polské opoziční strany Občanská platforma, Donald Tusk, v uplynulém týdnu řekl, že „katastrofy“ jako byl brexit, se nedějí proto, že je někdo naplánuje, ale proto, že k nim lidé nenaplánovali moudrou alternativu. Rozvířil tak debatu na toto téma.

Kaczyński v rozhovoru řekl, že k žádnému polexitu, odchodu Polska z EU po vzoru Británie, nedojde: “Žádný Polexit nebude. Je to propagandistický vynález, který byl mnohokrát použit proti nám.“ Dále dodal: „Jednoznačně vidíme budoucnost Polska v Evropské unii.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.