Smart Cities: „Chytré město“, kde budete sledováni na každém kroku (1.část)

Dokument Deutsche Welle ukazuje, že Orwellův „Velký bratr“ se stal v Číně realitou.

Čína buduje rozsáhlý digitální sledovací systém, uvádí se v upoutávce na filmový dokument „China – Surveillance state or way of the future? z dílny DW. Stát shromažďuje obrovské množství dat od ochotných občanů: výhody jsou praktické a lidé, kteří hrají podle pravidel, jsou odměňováni. Kritici jej označují za „nejambicióznější orwellovský projekt v dějinách lidstva“. Čínský systém digitálního dohledu zahrnuje obrovské množství údajů, které stát shromažďuje. Například v takzvaném „mozku“ Šanghaje mají úřady přehled o všem.

Je to neuvěřitelně pohodlné: pomocí chytrého telefonu lze splnit téměř jakýkoli úkol a hraní podle pravidel vede k online slevám díky sociálnímu systému hodnocení. To je to, co dělá Big Data tak atraktivní, a to nejen v Číně. Západní svět stojí před volbou, zda se do takové technologie zapojí na úkor společenských hodnot, nebo ji bude ignorovat a nechá ostatní po celém světě, aby určovali pravidla.

„Mozek“

Do monitorovacího centra v obytné čtvrti Pchu-tung v čínské Šanghaji proudí obří množství informací. Pracovníci centra mají přístup k celkem 290 000 sledovacích kamer v Pchu-tungu, z nichž některé lze ovládat na dálku. Na obrovské obrazovce se objevují záběry, na nichž jsou vidět lidé porušující předpisy: stavební dělník bez helmy, řidič za volantem s mobilním telefonem v ruce, muž vyhazující odpadky mimo kontejner…

„Nám občanům tento systém pomáhá vytvářet bezpečné, uklizené a čisté prostředí,“ říká Sheng Dandanová. Sedmatřicetiletá Číňanka je zástupkyní ředitele projektu „chytrého města v Pchu-tungu a jednou z odbornic, které systém vyvinuly. „Pro vládu je to nástroj pro efektivnější správu města,“ dodala.

Čína stále více využívá digitální technologie – mimo jiné i k řešení pandemie koronaviru. „Instalujeme síťové senzory v blízkosti vstupních dveří domů. Tyto senzory vydávají příslušný signál, když někdo navzdory zákazu opustí byt,“ vysvětluje Dandanová. Prostřednictvím mobilní aplikace je monitorovací centrum v kontaktu s pracovníky sousedských výborů.

„Algoritmy okamžitě identifikují porušitele,“ řekla Dandanová, která v současné době pracuje na pilotním projektu. Pomocí programu na rozpoznávání obličejů budou v budoucnu sledovací kamery přenášet také informace o potenciálně rizikových občanech: okamžitě budou rozpoznáni lidé, kteří přijeli z oblastí s výskytem koronaviru.

V Číně není možné veřejně kritizovat masový kamerový dohled. Mnozí Číňané však po vzoru zástupkyně ředitele šanghajské centrály Dandanové raději vidí pouze výhody nové technologie. Co se týče těch ostatních – ti prostě musí vydržet.

 

Psali jsme:

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.