Chilský prezident čelil uprostřed volební kampaně impeachmentu

Odhalení z Panama Papers vyvolala v Chile skandál, který se týká končícího prezidenta země.

Současný chilský prezident Sebastian Piñera čelil možnosti impeachmentu ve spojitosti s obviněními z nesrovnalosti při prodeji těžební společnosti.  V minulý týden schválila návrh většina poslanců dolní komory. Návrh byl následně postoupen Senátu.

Po skoro 22 hodinách rozpravy bylo pokračování impeachmentu prezidenta schváleno a postoupeno Senátu, kde návrh potřeboval vyšší hranici hlasů, tj. dvou třetin ze 43 senátorů. Ten se mu nepodařilo zajistit, jak ve středu informovala média.

Odvolacímu řízení čelil Piñera v souvislosti s novými podrobnostmi o prodeji dolu Dominga v roce 2010, které byly obsaženy v takzvaných Panama Papers. Piñera byl v této době v prvním roce svého prvního funkčního období.

Nové informace, které se dostaly na veřejnost, vyvolaly v Chile kontroverze. Naznačují, že zmíněná transakce, na níž se podílela firma spojená s Piñerovou rodinou, byla podmíněna příznivým regulačním prostředím. Prodej byl již dříve zkoumán a v roce 2017 zamítnut soudy.

Piñera obvinění odmítal a tvrdil, že případ byl už prověřen a nedošlo ke zjištění dalších nesrovnalostí.

Hlasování v dolní komoře parlamentu bylo maratonské, když jeden z poslanců hovořil v kuse 15 hodin, aby umožnil prodloužit hlasování a umožnil dalšímu zákonodárci, který si odpykával povinnou karanténu kvůli koronaviru, zapojit se do jednání.

Kontextem kauzy jsou prezidentské a parlamentní volby 21. listopadu. V předvolebních průzkumech veřejného mínění vede pravicový kandidát José Antonio Kast před levicovým Gabrielem Boricem. Piñera už nekandiduje a jeho mandát končí v lednu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.