Vyhazov na hodinu. Soukromý vlastník bez varování uzavřel redakci ukrajinských novin

Hlavní anglojazyčný deník Kyiv Post byl z rozhodnutí soukromého majitele prostě uzavřen.

Soukromý  vlastník ukrajinských anglickojazyčných novin Kyiv Post z hodiny na hodinu deník uzavřel a celou redakci vyhodil. 8. listopadu se zaměstnanci novin, které existovaly od roku 1995, dozvěděli, že už zaměstnanci nejsou. Bez varování.

Majitelem novin je oděský podnikatel v nemovitostech Adnan Kivan, který noviny koupil v roce 2018. Kivan se nyní nechal slyšet, že noviny uzavře na krátkou dobu a jednoho dne, jak doufá, otevře noviny v lepším a širším formátu.

Podle prohlášení novinářů, které Kivan vyhodil, se jednalo z majitelovi strany o akt pomsty: „Zastavení vydávání a propuštění zaměstnanců listu považujeme za akt pomsty Adnana Kivana,“ prohlásili.

Kivan odmítl žádost novinářů, aby jim prodal ochrannou známku Kiyv Post. Podle slov první tajemnice Národního svazu novinářů Ukrajiny se jedná o mimořádnou událost. Noviny byly uzavřeny z rozhodnutí majitele a ne z ekonomických důvodů.

„Před schůzkou jsem běžně dělala svou práci a pak mi bylo oznámeno, že už prostě nemám práci. To je vše“, popsala situaci Anna Myronjuková, zaměstnankyně Kyiv Post. Zpráva byla podle Myronjukové šokující, protože jen několik týdnů předtím se zaměstnanci dozvěděli o Kivanově záměru noviny rozšířit, rozvíjet digitálně a spustit ukrajinský protějšek. Redakce tento plán podporovala. Následně se ale situace začala komplikovat, když Kivan začal prosazovat netransparentní personální změny, které by do redakce přivedly „jeho lidi“. Redakce tak rozšíření listu začala vnímat jako nástroj k omezení její nezávislosti.

Mezi redakcí a Kivanem panovalo napětí už před tím. „Několikrát nám řekl, že má pocit, že naše články, naše kritika politického establishmentu napříč všemi úrovněmi, naše články u něj jako podnikatele vyvolávají určité problémy,“ vysvětlila Myronjuková dále.

Oligarchická a koncentrovaná kontrola médií je na Ukrajině obzvláště znepokojivá. Země se v žebříčku světové svobody tisku vedeném organizací Reportéři bez hranic (RSF) za rok 2021 umístila na 97. místě. Vlastnická koncentrace v sektoru tištěných a online médií je v zemi menší, ale politický vliv v médiích zůstává vysoký a finanční struktury médií na Ukrajině jsou často neprůhledné.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.