Rusko není připraveno na celosvětový přechod na obnovitelné zdroje energie

Podle politologa Gustafsona je Rusko nadměrně závislé na vývozu ropy a zemního plynu, neopomíjí ani dopady klimatické změny na tuto zemi.

Žádná z velmocí není tak ekonomicky závislá na vývozu uhlovodíků jako Rusko. Zároveň dvě třetiny ruského území leží na arktickém severu, kde tání věčně zmrzlé půdy již způsobuje rostoucí škody. Změna klimatu přináší sucho a záplavy také na jih Ruska, což ohrožuje zemědělský export země.

Profesor Thane Gustafson předpovídá, že v příštích třiceti letech zanechá změna klimatu na Rusku dramatické stopy. Pokles spotřeby fosilních paliv již probíhá a omezení týkající se uhlovodíků se budou jen zpřísňovat, což sníží ceny paliv a sníží příjmy Ruska z vývozu. Rusko však nemá žádnou náhradu za příjmy z ropy a zemního plynu. Země není připravena na celosvětový přechod na obnovitelné zdroje energie, protože ruští představitelé nadále investují národní bohatství do ropy a plynu a odmítají příslib postuhlíkových technologií. Stát se také nesnaží kompenzovat přímé škody, které změna klimatu způsobí uvnitř země. Optimisté poukazují na nové příležitosti – vyšší teploty by mohly zvýšit zemědělské výnosy, tání arktického ledu by mohlo otevřít celoroční námořní cesty na dalekém severu a Rusko by se mohlo stát globálním dodavatelem jaderné energie.

Rusko je zmíněno i v krátkém videopříspěvku z dílny Deutsche Welle, který nás provede stávající energetickou krizí a zahrnuje tato témata: oživení poptávky po pandemii, zelené ambice, čínskou uhelnou krizi, ruské manévry se zemním plynem, budoucnost producentů fosilních paliv, plynovod Nord Stream 2. V pořadu vystoupil kromě jiných výše zmíněný Gustafson, autor knihy „Klimat: Russia in the Age of Climate Change“. (Rozhovor s  Gustafsonem o jeho nové knize najdete na YouTube zde).

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.