Turecko a Arménie se snaží o normalizaci vzájemných vztahů

Obě země nemají od rozpadu SSSR oficiální diplomatické vztahy a podle všeho se pokusí o další kolo jednání, která zkrachovala v roce 1993, a dále v roce 2009, 2011 a 2018.

Turecko a Arménie začaly rozhovory o ustanovení diplomatických styků, což představuje krok k normalizaci vzájemných vztahů obou zemí. Turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Çasonoğlu informoval turecký parlament, že obě strany již vedou jednání o obnovení charterových letů, které byly pozastaveny v roce 2019, a že normalizací vztahů budou pověřeni zvláštní představitelé za obě země. Slova tureckého šéfdiplomata pak potvrdila také arménská strana. Poslanec za vládní stranu Občanská dohoda Eduard Agadžan řekl médiím, že normalizace vztahů s Tureckem představuje státní zájem Arménie. „Arménská strana nic neodmítá. Jedná se o začátek procesu ustavení diplomatických vztahů mezi Arménií a Tureckem,“ řekl arménským médiím.

Dosavadní pokusy o normalizaci vztahů narážely podle Agadžana na problémy z turecké strany, která si kladla pro obnovení diplomatických vztahů s Arménií předběžné podmínky. To Arménie ale odmítala s tím, že obnovení diplomatických vztahů má být bezpodmínečné.

Vztahy s Tureckem představují pro arménskou společnost bolestivé téma kvůli genocidě arménského národa v Osmanské říši v roce 1915. Od rozpadu SSSR je pozemní hranice mezi Arménií a Tureckem uzavřená a hlídkují na ní ruští pohraničníci. V roce 1993 se nepodařilo navázat diplomatické styky, zkrachoval rovněž pokus v roce 2009 a i další pokus v roce 2011, který měl normalizovat vzájemné vztahy. V roce 2018 Arménie anulovala protokoly o normalizaci dosažené v roce 2009. Turecko v roce 2020 podpořilo vojensky Ázerbájdžán v další válce o Náhorní Karabach. Válka v Náhorním Karabachu podle expertů zanechala arménskou společnost poměrně dezorientovanou a demoralizovanou, což by mohlo zjednodušit kroky vlády při normalizaci vztahů s Tureckem.

Iniciativa ale už vyvolala odpor a kritiku v arménské opozici. Tajemník největší opoziční síly bloku Arménie Arcvik Minasjan nazval Turecko nepřítelem a zdůraznil, že se Turecko chová nepřátelsky, což znemožňuje navázání diplomatických vztahů. Další opoziční politik Tigran Abramjan zpochybnil, že by si Turecko nekladlo podmínky týkající se koridoru mezi Ázerbájdžánem a Nachičevanskou autonomní republikou a řekl, že arménské ministerstvo zahraničí společnosti lže.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.