Venezuelská opozice komplikuje dohodu o dovozech ropy do USA

Ropa z Venezuely by měla nahradit tu ruskou, ale opoziční politici požadují, aby dohodu doprovodily politické ústupky.

Venezuelská opozice tlačí na USA, aby zvážily svůj záměr obnovit dovoz venezuelské ropy do USA. Na začátku března došlo k jednáním mezi americkými představiteli a prezidentem Nicolasem Madurou o možnosti otevřít venezuelské ropě americký trh. Podle opozičních politiků by takovou dohodu měly doprovázet politické ústupky ze strany režimu ve Venezuele. Zdejší opozice tak reagovala na dohody mezi USA a Venezuelou ohledně dovozů venezuelské ropy, která by nahradila výpadek ruské ropy.

Žádost venezuelské opozice dočasně maří snahy ropných firem Chevron Corp, Eni SpA a Repsol získat souhlas Spojených států a dostat přístup k venezuelské ropě výměnou za nezaplacené dluhy. Pokud bude návrh opozice přijat, pozastaví to veškeré úvahy o dovozu venezuelské ropy do Spojených států.

Postoj venezuelské politické opozice pod vedením Juana Guaidóa a formulace těchto požadavků vůči Bidenově administrativě představuje překážku pro tu část amerického politického establishmentu, která chce obchod s ropou mezi USA a Venezuelou obnovit.

Washington uznává Guaidóa za právoplatného prezidenta Venezuely a Madura se stranil poté, co jeho znovuzvolení v roce 2018 označil za podvod. Cílem amerických ropných sankcí uvalených v roce 2019 bylo právě Madurovo sesazení. Návštěva amerických představitelů ve Venezuele opozici překvapila a vyvolala odpor amerických republikánů a některých Bidenových kolegů demokratů v Kongresu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.