Argentina chce investice do LNG

Argentina by tak mohla do roku 2027 vyvézt zemní plyn v podobě LNG ve výši 15 miliard dolarů.

Argentinský ministr hospodářství Martin Guzmán na konci dubna informoval o tom, že Argentina, která se potýká s hlubokým a nákladným energetickým deficitem, chce do roku 2027 získat soukromé investice ve výši přibližně 10 miliard dolarů, které by zemi pomohly zahájit vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG), informovala Reuters.

Zimní poptávku zemního plynu dnes v Argentině pokrývá dovezený plyn v podobě LNG. Nicméně Argentina je domovem obrovského naleziště břidlicového plynu s názvem Vaca Muerta.

Ministr hospodářství nyní řekl, že Argentina by mohla do roku 2027 vyvést plyn ve výši 15 miliard dolarů. Jedná se o ambiciózní cíl, který znamená nejen investice a výstavbu do zkapalňovacího zařízení, ale také zvýšení těžby a vybudování nového plynovodu.

Guzmán řekl vedoucím pracovníkům v energetickém sektoru, že Argentina, která potřebuje zkapalňovací zařízení k přeměně plynu na LNG, by mohla do roku 2027 dosáhnout vývozu ve výši 15 miliard USD, což je ambiciózní cíl, protože zvyšuje místní těžbu a buduje nový významný plynovod.

Argentina potřebuje získat investice, což je podle Reuters složitý úkol: investory odrazují vládní zásahy do trhu, nejasná regulace, přísné kontroly pro směnu měny, inflace a také nedávné krize spojené s dluhy země. Guzmán přislíbil, že vláda vypracuje v tomto sektoru lepší a jistější podmínky pro investice tím, že usnadní příliv přímých zahraničních investic do tohoto sektoru ekonomiky.

Podle analytiků ale Argentina nemá na tyto kroky příliš času a situace v roce 2027 by mohla být o dost jiná, trh s LNG se budou snažit zaplnit jiní.

Světové ceny LNG v letošním roce prudce vzrostly v důsledku války na Ukrajině a sankcí uvalených na hlavního vývozce plynu, Rusko. V důsledku toho se Argentina dostává do energetického deficitu, který podle odhadů analytiků dosáhne v roce 2022 až 5 miliard dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.