Kanada: Nejvyšší míra inflace za posledních 31 let a astronomické ceny paliv

Kanada je zemí, jejíž obyvatelé si velmi potrpí na kvalitní čerstvé potraviny a kde milují cestování. Vzhledem k cenám pohonných hmot se Kanaďané budou muset výrazně uskrovnit.

Ceny nejzákladnějších životních potřeb rostou i v zemi vlajky javorového listu. Čerstvá zelenina zde podražila o 8,2 procenta, maso o 10,1 procenta, chléb o 12,2 procenta. Podle Statistics Canada inflace minulý měsíc vzrostla na 6,8 procenta, což je nejvyšší míra za 31 let. Tento vývoj uvádí lidi v beznaděj. Premiér Justin Trudeau a ministryně financí Chrystia Freelandová svým občanům vysvětlují, že faktory ovlivňující inflaci nejsou zcela pod jejich kontrolou. Nedostatky v dodavatelském řetězci a ruská invaze na Ukrajinu jsou podle nich hlavními viníky. Mnozí odborníci však oponují. “Je to přinejlepším polopravda”, prohlásil ekonom Carleton University Vivek Dehejia během panelové diskuse ve víkendovém vydání The House. „Vláda měla dostatečné varování před inflačním rizikem, inflační tlaky byly zjevné dlouho před válkou na Ukrajině, živené rekordně nízkými úrokovými sazbami, výdaji na pandemické stimuly a zadržovanou spotřebitelskou poptávkou.” Ekonom Dehejia považuje kanadskou vládu za „samolibou“ a obviňuje ji, že se nechala ukolébat dlouhodobě nízkou inflací a nyní se jí vše vymstilo.

Sohaib Shahid, ředitel ekonomických inovací think tanku Conference Board of Canada, tvrdí, že federální vláda má nástroje ke zmírnění dopadů inflace a že ministryně Freelandová mohla včas podniknout rozpočtové kroky. “Nebyla ani zmínka o tom, že by vláda Kanaďanům poskytla jakoukoliv úlevu od inflace ve formě cíleného a dočasného snížení daní, přestože mají větší fiskální prostor, než se původně předpokládalo,” říká. Ostatní země, včetně Spojeného království, tak podle něj učinily. Stejně tak provincie Alberta odstraněním 13procentní provinční daně z prodeje benzínu. “Tam bych začal. A potom bych se přesunul k jídlu. A důvod, proč to říkám, je ten, že se na věc dívám především z pohledu nízkopříjmových domácností, které utratí 15 procent svých celkových ročních výdajů za potraviny, zatímco domácnosti s vysokými příjmy pouze polovinu.”

Sohaib Shahid v budoucnu neočekává, že by se inflační tlaky zmírnily. “Opravdu nepředpokládám, že by v nadcházejících několika měsících měl nastat nějaký významný faktor, který by trvale tlačil inflaci dolů,” obává se. “Očekávám, že ceny energií budou pokračovat ve vzestupném trendu minimálně do konce roku a narušení dodavatelského řetězce se nikam neposune minimálně do příštího roku. Tato fakta ukazují na vyšší inflaci.”

“Náklady na jídlo vzrostly o 9,8 procenta a platy se zvýšily pouze o 3,3 procenta,” prohlašuje lídr čtvrté nejsilnější strany v Kanadě, sociálně-demokratické NDP, Jagmeet Singh. “To vše znamená, že dělníci zažívají masivní snižování platů. Ropné a plynárenské společnosti se po celou dobu těší obrovským ziskům. Premiér by měl něco dělat, místo aby jen stál opodál. Naposledy jsme viděli, jak ceny potravin vyskočily o 10 procent, v roce 1981, kdy byl též ve funkci liberální premiér, který se zabýval daněmi a výdaji. Jak že se jmenoval? Je to jako déjà vu,” hřímá Singh. Jeho poznámka se týká otce současného premiéra, Pierra Trudeaua, který funkci předsedy kanadské vlády zastával ve zmiňované době.

Vývoji ekonomiky a ukončení problémů s inflací tentokrát nesvědčí ani kurz kanadského dolaru. “Obvykle, když ceny ropy rostou, Kanaďané si u pumpy trochu uleví v důsledku vyššího kanadského dolaru, v tomto případě kanadský dolar nesleduje ceny ropy, ve skutečnosti se v tuto chvíli pohybuje opačným směrem a to ještě přispívá k bolesti, kterou pociťuje mnoho domácností.” říká hlavní ekonom investiční banky CIBC Avery Shenfeld.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.