Německo: Kvůli drahé energii budou některé podniky omezovat výrobu

Každý šestý německý průmyslový podnik plánuje omezení výroby kvůli drahé energii, vyplývá z průzkumu.

Drahá energie nutí téměř šestinu německých průmyslových podniků omezit, nebo dokonce zcela zastavit výrobu, ukázal průzkum Svazu německých průmyslových a obchodních komor (DIHK). Čtvrtina podniků, které se cítí nuceny omezit výrobu, tak již učinila, zatímco další čtvrtina se k tomu chystá, vyplývá z průzkumu provedeného mezi 3500 firmami. Ceny energií zasáhly zejména energeticky náročné podniky, jako jsou ocelářský, papírenský a sklářský průmysl: 32 % energeticky náročných společností zvažuje nebo začalo snižovat výrobu a některé plánují částečně nebo v některých případech zcela ukončit některé výrobní linky.

Téměř dvě třetiny průmyslových podniků považují vysoké ceny elektřiny a plynu za hrozbu pro konkurenceschopnost Německa jako místa pro podnikání, uvedla DIHK. „Mnoho podniků také v současné době zjišťuje, že nejsou schopny v dostatečné míře přenést na zákazníky zvýšení cen, které samy zaznamenaly v přímé nebo nepřímé mezinárodní konkurenci,“ uvedl prezident DIHK Peter Adrian.

Existují obavy, že prudce rostoucí ceny plynu a ropy by se mohly přenést i na trh s elektřinou, což by dále poškodilo podniky v Německu, které se potýkají s problémy.

Zdroj: Hannah Naylor, „One in six German industrial firms plan production cuts due to expensive energy – survey“ (Clean Energy Wire, 25.07.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.