Ruský byznys zaniká rychlostí tisíce firem denně

Válka s Ukrajinou, západní sankce a omezení poptávky způsobily vážné potíže ruské ekonomice.

Od března do června, kdy byly na ekonomiku uvaleny tvrdé západní sankce, bylo v zemi uzavřeno 113 500 obchodních podniků, spočítali analytici auditorské a poradenské sítě FinExpertiza na základě údajů Federální daňové služby, informoval portál Moscow Times.

Tempo zániku podniků – v průměru 930 podniků denně – se meziročně zrychlilo o 17,5 %.

Počet zlikvidovaných podniků v celé zemi se ukázal být o třetinu vyšší než počet nově vzniklých (79,4 tis.), přičemž v některých regionech byl tento rozdíl násobný. „Ekonomické sankce a klesající poptávka jistě ovlivní vývoj obchodu v roce 2022,“ říká Elena Trubnikova, prezidentka společnosti FinExpertiza.

Ruským firmám by mohla pomoci orientace na nové trhy

Nedávno Evropská unie uvalila na Rusko další sankce. Ovšem EU není jedinou destinací pro ruské zboží a služby,upozorňuje web bne IntelliNews. Globální Jih představuje 80 % světové populace a o něco více než polovinu světového HDP. Rusko je zde zavedeným hráčem a ruské společnosti se ukázaly být rychlými v přesměrování svého obchodu směřujícího do Evropy na Jih.

Podle agentury RIA Novosti se Čína v letech 2011 až 2021 podílela na růstu světové poptávky po zemním plynu 32 %, takže je pro dodavatele plynu klíčovým strategickým trhem. Tento fenomén se neomezuje pouze na energetické giganty. Ruské společnosti napříč všemi obory přesměrovávají obchodní toky v reakci na klesající dovozní poptávku v Evropě.

Čína je jedním z nejvýznamnějších nových trhů pro ruský byznys. Podle údajů zveřejněných čínskými celními orgány vzrostl ruský obchod s jihovýchodním sousedem od ledna do dubna o 26 % a přesáhl 50 miliard dolarů ročně. Čína a Rusko doufají, že toto číslo dále poroste – na neuvěřitelných 200 miliard dolarů ročně do konce roku 2024.

Ruské hutní společnosti se obrátily na Čínu poté, co Evropa zakázala dovoz ruských ocelových desek. Společnost Fastmarkets uvádí, že Rusko v roce 2020 vyvezlo do evropských zemí 1,3 mil. tun ocelových desek. Když tento trh zmizel, ocelářské společnosti Severstal, NLMK a Evraz přesměrovaly vývoz na rozvíjející se trhy.

Ruské společnosti doufají, že prodejem svých výrobků s výraznou slevou ve srovnání s ostatními regionálními výrobci oceli (například Malajsií a Indonésií) se jim podaří prosadit se na čínském trhu a pěstovat vztahy s novými zákazníky.

Není pochyb o tom, že evropské sankce přispívají k nepříznivým dopadům na ruskou ekonomiku a že se blíží hluboká recese. Je však také zřejmé, že ruské společnosti jsou dostatečně flexibilní, aby hledaly nové obchodní partnery, a že mnohé z nich se na to již dlouho připravují.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.