Návštěva Pelosiové: Tchaj-wan bude nejspíš největším poraženým

Kontroverzní cesta předsedkyně Kongresu nebezpečně otevřela Pandořinu skříňku konfliktu mezi velmocemi v neprospěch Tchaj-wanu, píše tchajwanský komentátor.

Tchajwanský komentátor a dlouholetý novinář, jenž působil v mnoha periodicích, Čchen Kuo-siang, se prostřednictvím singapurského média spadající pod Lien-che Cao-pao (Lianhe Zaobao) vyjádřil k návštěvě Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Ve svém komentáři píše, že Pelosiová svým krokem vytvořila svazující situaci pro všechny zúčastněné strany.

Nejdříve připomíná Bidenovo prohlášení, v němž se zmínil, že armáda není nakloněna tomu, aby se návštěva uskutečnila. Nicméně v případě, že by Joe Biden nepovolil návštěvu, pak by působil jako slabý lídr, který se Číny bojí. Obdobně je na tom Si Ťin-pching, který též nemůže vzhledem ke svému postavení zůstat mlčet. Čchen  cituje jeho slova: „Kdo si zahrává s ohněm, spálí se“. Zatímco však tyto dvě strany demonstrují svou sílu, tak Tchaj-wanu nezbývá žádný prostor k vlastnímu vyjádření, upozornil.

Komentátor tvrdí, že ač prezidentka Cchaj Jing-wen a její kabinet spolu s tchajwanskou veřejností návštěvu vítají, tak je zde ale stále mnoho těch, kteří k ní mají výhrady a nepovažují ji za nutnou a naopak se obávají možné eskalace, kterou by odnesl Tchaj-wan.

Dále píše, že návštěva není vítána z čínského pohledu, neboť se jedná o snahu kontrolovat Čínu prostřednictvím Tchaj-wanu. A ani z pohledu Spojených států není celá akce vzhledem ke kofliktu na Ukrajině dobře načasovaná. Připomíná, že dokonce i John Kirby, mluvčí Rady bezpečnosti Bílého domu, se vyjádřil, že není třeba touto cestou rozněcovat potenciální konflikty, neboť na politice jedné Číny se nic nezměnilo.

Čchen se tedy táže, jaké signály má tato návštěva vysílat, když se na výše zmíněné politice jedné Číny nic nezměnilo?

Vzhledem k protičínským náladám ve veřejném prostoru ve Spojených státech a opakovaných silných prohlášeních ze strany Čínské lidově osvobozenecké armády tak samotnou návštěvu považuje za zbytečné otevření Pandořiny skříňky. Je to další zatěžkávací  zkouška pro obě mocnosti disponujicí velkou vojenskou silou. I když tchajwanská veřejnost přivítala Pelosiovou, tak ale v žádném případě nechce být svědkem vojenského konfilktu, který by její návštěva způsobila.

Bez ohledu na vítěze bude tím, kdo pravděpodobně vždy prohraje totiž Tchaj-wan. Pokud mají tedy američtí politici opravdu na srdci zájmy Tchaj-wanu, tak by své kroky měli pečlivě zvažovat a myslet na to, že zbytečnými činy mu mohou naopak velmi uškodit.

Celý článek si v angličtině přečte zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor –  總統府 – 08.03 總統接見美國聯邦眾議院議長裴洛西訪團一行, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.