Výrobní velmoci světa

Podaří se USA někdy získat zpět titul největšího světového výrobního centra?

Ačkoli se zdá, že postavení Číny jako největšího světového výrobního centra je v dnešní době samozřejmostí, nebylo tomu tak vždy. Ještě v roce 2009 totiž Spojené státy trumfovaly Čínu ve výrobní produkci měřené celkovou přidanou hodnotou v tomto odvětví, informoval web Statista.

Jak ukazuje tato videoinfografika za období 1990 až 2020, čínská výrobní produkce se vyšplhala ze zhruba 200 miliard dolarů v roce 1990 na více než 4 biliony dolarů o třicet let později. Během této doby se podíl Číny na celosvětové výrobní produkci vyšplhal ze 3 % na více než 30 %, zatímco podíl bývalého lídra výroby Spojených států klesl z 23 % na 17 %. V roce 2000 byl podíl USA na světové výrobě ještě vyšší a činil 26 procent, ale vstup Číny do Světové obchodní organizace (WTO) v roce 2001, který zemi otevřel cestu do světové ekonomiky, rychle změnil poměr sil.

Současné postavení Číny jako „světové továrny“ je jedním z důvodů, proč ekonomické dopady probíhající pandemie Covid-19 pocítil a stále pociťuje celý svět. Mnoho největších světových spotřebitelských značek spoléhá na čínskou výrobu a stále se potýká s omezením dodávek způsobeným lockdowny a uzavíráním továren v celé zemi.

Největší světové výrobní ekonomiky v roce 2020. Zdroj: Statista.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.