Tesla zapojil největší světovou lithiovou baterii

Financial Times.  Musk plní svůj slib pomoci Jižní Austrálii, napsaly britské noviny.

Největší lithiová sada baterií na světě začala dodávat energii do australské sítě, čímž Elon Musk z Tesly splnil svůj slib, že pro Jižní Austrálii vytvoří řešení pro úschovu energie během sto dnů, nebo ji dodá zadarmo.

Bateriový systém je propojen s větrnou firmou a má kapacitu pro 30 000 domácností na jedno hodinu, což je třikrát víc, než kterákoliv jiná zatím nainstalovaná baterie. Projekt byl dotován vládou, která se snaží o větší odolnost své elektrické sítě kvůli opakovaným blackoutům. Ty v zemi vyvolaly debatu o spolehlivosti obnovitelných zdrojů.

Tesla vydala prohlášení, v němž uvedla, že „dokončení největší lithiové baterie na světě v rekordním čase ukazuje, že udržitelné, efektivní energetické řešení je možné.“

Ukazuje také na revoluci v lithiových bateriích, které mohou změnit světový energetický systém tím, že umožní integraci solárních zdrojů a větrných do sítě země. Ovšem technologie vyvolala v Austrálii kritiku, protože vládě a opozice se hádají o budoucnosti uhlí a spolehlivosti obnovitelných zdrojů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.