Saúdská Arábie se vrací na zem

Po dramatickém roce 2018 se bude království spíše věnovat svým domácím problémům.

Jonathan Gorvett píše pro Asia Times o změně v Saúdské Arábii. Po dramatickém roce 2018 se bude království spíše věnovat svým domácím problémům.

Země byla událostmi roku 2018 poškozena. Sice to začalo pro ni úspěchem, když se USA stáhly z íránské jaderné dohody, jenže další zprávy neměly pro image království dobrý dopad. Táhnoucí se konflikt v Jemenu, vražda novináře Džamála Chášukdžího, údajný únos libanonského premiéra, katarská blokáda, která k ničemu nevede a porážka v Sýrii. To vše negativně dopadlo nejen na ekonomiku země, ale především na 33letého korunního prince Muhammada bin Salmána, známého pod zkratkou MbS.

Zahraniční problémy zastavily de facto domácí reformní agendu. Jenže restrukturalizace na ropě závislé ekonomiky musí pokračovat.

V roce 2016 byla spuštěna ambiciózní domácí reforma s titulem Vize 2030, následně nechal MbS zatknout nejbohatší lidi země v Ritz-Carltonu. Tento krok mu způsobil řadu, zatím tichých, nepřátel.

Jeho otec je 83letý nemocný král Salmán, který hlídal pro svého syna potenciální rivaly a vzal ho na cestu po celé zemi, aby mohl princ získat podporu pro svoji reformní agendu. Důležitá byla změna kabinetu na sklonku tohoto roku, zdá se, že v této roli stabilizátora bude král pokračovat, pokud mu to jeho zdraví dovolí.

Obyčejní Saúdové přivítali to, že ženy mohou řídit, že byla otevřena kina a koncerty. Další reformy zahrnovaly možnost pro ženy otevřít si vlastní podnikání bez souhlasu mužského člena rodiny. To, že kina a koncerty jsou k prasknutí plná, hraje MbS do karet. Jenže, upozorňuje Gorvett, zároveň s tím došlo k utlumení svobody projevu a kampani proti aktivistům, i těm, kteří byli velmi umírnění a nedovolili si nikdy kritizovat monarchii.

Skupina ženských aktivistek byla zatčena v roce 2018, měsíc poté, co byl zrušen pro ženy zákaz řízení aut. Aktivistky, které byly zřejmě i mučeny, zůstávají nadále ve vězení. To ukazuje, že boj proti disidentským hlasům bude pokračovat.

MbS mohl zpočátku počítat s velkou podporou z Bílého domu, ale to se změnilo – jednak posílením Demokratické strany, jednak vraždou novináře Džamála Chášukdžího. V senátu prošla rezoluce k ukončení americké podpory válce v Jemenu a další, která přímo obviňuje z vraždy novináře korunního prince.

A nejspíše dojde k ústupu od zahraničních dobrodružství. Je možné, že království se přidá ke Spojeným emirátům a svému vazalovi – Bahrajnu, obnoví své velvyslanectví v Sýrii a ukončí podporu opoziční sil, a také podpoří konec války v Jemenu. Tomu by odpovídala i prosincová změna vlády, která se více koncentruje na ekonomické záležitosti.

Nadále ale bude trvat úzká vazba mezi korunním princem Saúdské Arábie a korunním princem Spojených arabských emirátů. Obě dvě země budou zřejmě postupovat v řadě otázek společně.

Bojkotovaná investiční konference „Pouštní Davos“ ukázala, že je na čase se vrátit k ekonomickým záležitostem. Dohody byly v oblasti ropy (třeba mezi Totalem a Aramcem) a nechyběl pákistánský premiér, který potřebuje saúdské peníze.

Moc o diverzifikaci to nebylo. Futuristické projekty se zdají být jen snem. A i když jsou ceny ropy nižší, tak království stále musí masivně spoléhat na příjmy z ropy. Jeden z ekonomů v anonymitě dodává, že „netuší, jak vizi vlastně uskutečnit“.

Diverzifikace znamená přilákat zahraniční investice, ale i změnit poměr mezi soukromým a veřejným sektorem, a především mezi ropnou a neropnou činností. Jenže po takových akcích, jako bylo zatýkání v Ritz-Carltonu jsou investoři velice opatrní. A pokud by měly být sníženy dotace, pak hrozí rozpoutání domácích nepokojů.

Proto je v rozpočtu 2019 více domácích výdajů. Jenže pak vláda zřejmě očekává, že ceny ropy půjdou skoro na 80 dolarů za barel. Aktuální cena je 53 dolarů za barel. Ve druhém roce proto analytici počítají spíše se škrty.

Saúdové doufají, že dohodnuté snížení těžby pomůže cenám zase jít nahoru. OPEC už není tím dominantním faktorem trhu, nyní je zapotřebí mít dohodu s Ruskem. Trh se mění, jednou ze známek bylo rozhodnutí Kataru odejít z OPEC. USA navíc uvažují o protikartelovém zákonu. Trump rád na Twitteru úkoluje Saúdskou Arábii pokaždé, když si myslí, že je cena ropy moc vysoká. A korunní princ si svůj osud spojil s Trumpovou administrativou, i když musí udržovat i dobré vztahy s Moskvou.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Jim Mattis (170316-D-SV709-069) [Public domain], via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.