Indonésie začala hlídkovat v oblasti Jihočínského moře

Důvodem je incident s čínskými loděmi v oblasti, kterou Indonésie chápe jako součást svého území.

Indonésie vyslala do oblasti Jihočínského moře celkem čtyři bojové stíhačky. Důvodem je spor s Čínou, který začal v polovině prosince 2019, když čínská loď pobřežní hlídky vstoupila do vod kolem indonéských ostrovů Natuna, informovala agentura Reuters.

V reakci na událost Jakarta povolala k vysvětlení čínského ambasadora v zemi. Incident vrhnul stín na jinak dobré vztahy mezi Indonésií a Čínou, která patří k významným investorům do místního hospodářství.

Mluvčí indonéského letectva řekl, že letadla F-16 provádějí nyní přelety nad oblastí ostrovů. Zároveň se ale snažil rozptýlit důvody pro případnou konfrontaci s Čínou: má se jednat o běžné hlídkování v indonéské suverénní oblasti. „Nemáme rozkaz začít válku s Čínou,“ dodal.

Čína odpověděla na napětí slovy o tom, že je nutné, aby všechny diplomatické kanály s Indonésií zůstaly otevřené. Obě země, Čína i Indonésie, nesou odpovědnost za mír a stabilitu regionu, zaznělo z Pekingu.

Podle dat z Maritime Traffic, webu, který se věnuje monitorování pohybu námořní dopravy, se v úterý ocitly dvě čínské lodě na samém okraji indonéské zvláštní ekonomické zóny, a to 200 km od ostrovů Riau (patřících Indonésii). Lodě se pohybovaly v oblasti, kterou Čína jednostranně prohlásila za vlastní.

Spory o kontrolu ostrůvků a celé oblasti Jihočínského moře vede Čína s celou řadou zemí v sousedství, nejen s Indonésií. Nároky Číny na tuto dopravně i nerostně významnou oblast jsou spojeny s „historickou aktivitou“ Číny v oblasti, sousední země tyto nároky neuznávají.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.