Rusko na summitu G7: Trump jen trolluje, nebo se snaží o geopolitickou výhru proti Číně?

Myšlenka rozšíření summitu vyvolala příliš šumu, zatímco zapadlo to podstatné z Trumpova vzkazu: Čína.

K čemu je Donaldu Trumpovi pozvání Ruska do skupiny G7, ptá se článek odborníka na geopolitiku Dmitrije Rodionova pro noviny Nězavisimaja Gazeta.

Vedle Ruska zve Trump na podzimní summit ještě Jižní Koreu, Austrálii a Indii s argumentem, že samotná sedmička je už anachronismem. Jako organizátor summitu si USA mohou v roli pozorovatele pozvat, koho chtějí, ale pozvánka pro Rusko okamžitě vzbudila očekávanou nespokojenost dalších členů sedmičky. Proti je Londýn, který pro návrat Ruska nevidí dostatečné důvody, nic se prý nezměnilo. Proti je také Kanada, která tvrdí, že Rusko i nadále nerespektuje mezinárodních pravidel a je narušující silou.

Rodionov míní, že by členové skupiny mohli zavřít oči nad Krymem a Rusko znovu pozvat, ale znamenalo by to pro ně odstoupit od vlastních principů a přiznaní porážky. Jiné je to s prezidentem Trumpem, který se stavěl proti zahraniční politice Baracka Obamy k Rusku, a pro kterého vyjít v ústrety Rusku není porážkou, jak sám řekl. Otázkou zůstává, co mu umožní udělat americký establishment. Nicméně Rodionov dále píše: o uznání Krymu se tu přece nejedná. Jde jen o pozvání Ruska na summit jako pozorovatele.

Trump věc ale vnímá jako „trollování“ partnerů, což je jeho oblíbená aktivita. Trollování se ale omezuje na slova, dál nejde, jak dokládají slova o zbytečnosti NATO nebo výhružky o sankcích proti EU kvůli Severnímu proudu 2 nebo politice vůči Íránu. Nápad pozvat zpátky Rusko nepadl od Trumpa poprvé. Trolloval s ním už před tím partnery ve skupině G7, kde na věc nepanuje jednotný názor.

V Rusku se mezitím k nápadu postavili skepticky. V Kremlu se nechali slyšet, že návrat do G7 nevidí jako cíl sám o sobě a že Rusko klade důraz na spolupráci v jiných formátech. Rodionov upozorňuje, že v G7 nechybí jen Rusko, jak říká Trump, ale chybí tam i Čína, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika, jak tvrdí Moskva.

Článek dále připomíná funkčnost seskupení G20, na které Rusko klade důraz a skutečnost, že G7 zůstala jen prodlouženou rukou NATO. Navíc skupina ve skutečnosti žádné problémy nevyřešila a byla spíš „zájmovým klubem“. Takže nejde ani tak o to, že další členové G7 se staví proti pozvání Ruska. Jde tu spíš o to, zda tento návrat, a to do role pozvaného pozorovatele, Rusko potřebuje.

Myšlenka rozšíření summitu o další země a hlavně Rusko vyvolala příliš šumu, zatímco zapadlo to podstatné z Trumpova vzkazu.  Smyslem rozšířeného summitu měla být diskuze o tom, co si počít do budoucna s Čínou. Je to pro Trumpa velké téma –  hledá potenciální spojence, i když vtažení partnerů ze skupiny G7 do sporů s Čínou se mu prozatím nedaří.

V tomto ohledu je pozvání dvou spojenců USA, Austrálie a Jižní Koreji, pochopitelné. Zajímavější je to s Indií.  Trump by mohl doufat v to, že Indii přetáhne na svoji stranu, míní Rodionov. Mezi Indií a Čínou podle něj v poslední době došlo k velkému zhoršení vztahů, včetně dalších střetů na sporných hranicích obou zemí.

Dostat Rusko na svoji stranu ve sporech s Čínou je touhou řady amerických prezidentů. Do doby Trumpa se ale nikdo z nich nedostal do otevřeného konfliktu s Pekingem. Rodionov míní, že Trump by za podporu Ruska ve sporech s Čínou byl ochoten slíbit mnohé. Co ale může nabídnout? Zrušení sankcí – ty nezáleží na něm. Věřit Trumpovým slovům by bylo hloupé, navíc dva měsíce před prezidentskými volbami, které může prohrát. Ovšemže, Trump chce vyhrát za každou cenu. Získání ruského spojence proti Číně by bylo významným geopolitickým úspěchem před prezidentskými volbami. Rodionov říká, že by bylo velmi zajímavé vědět, co mimořádného by Trump ještě mohl jako „poslední trumf z rukávu“ Rusku navrhnout…

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.