Čína se snaží ukočírovat nezaměstnanost mladých kvůli stabilitě

Státní firmy, státní správa a veřejné instituce vytvářejí nová pracovní místa, důvodem je útlum v soukromém sektoru.

Jenom v letošním roce dokončí školu kolem 8,7 milionů Číňanů (o skoro milion více než v roce 2019), kteří míří do nejistoty, protože díky dopadům pandemie soukromé firmy v Číně pozastavily příjímání nových zaměstnanců.

Nicméně pracovní stabilita je v Číně dlouhodobým politickým tématem, takže prezident Si Ťin-pching už varoval, že nezaměstnaní mladí by se lehce mohli stát „negativní energií“ v čínské politice. Proto nabádá firmy, aby jich přijímaly více. Situace na pracovním trhu je nyní v Číně hodnocena jako závažná. Letošní najímání budoucích absolventů se na jaře propadlo o 22 %. Čínská ekonomika se ve druhém čtvrtletí vrátila k růstu, ale červencová nezaměstnanost absolventů ve věku 20 až 24 let byla 19,3 %, tedy o 2,1 % vyšší než v květnu.

Na požadavek čínského prezidenta reaguje „systém“, tj. státní firmy, místní správa a veřejné instituce. Například státní ropná společnost Sinopec dvakrát zvýšil počet nových míst, pro absolventy jich má 3500. V provincii Che-nan státní firmy rozšířily nabídku volných míst, polovina z nich je určena pro absolventy. Podle západních pozorovatelů se tak ukazuje, že navzdory oficiálním tvrzením nefungují státní firmy jen na tržních principech.

Vládní programy, které posílají mladé lidi do pracovních pozic v méně rozvinutých regionech země, zřejmě ještě posílí.

Letos v létě bude velmi konkurenční státní testy na pozice státních úředníků absolvovat o několik tisíc absolventů více než v předchozím roce. Některé provincie Číny zvyšují počet míst pro úředníky, například Chu-pei o 40 %, Vnitřní Mongolsko kvótu ztrojnásobilo.

Čínský soukromý sektor tvoří 80 % městských pracovních míst, takže vládní opatření budou mít jen omezený dopad. Státním firmám proto bylo nařízeno, aby podporovaly zaměstnanost nepřímo, například tím, že budou rychle platit a snižovat náklady menších firem. Státní firmy mají klíčovou roli v ekonomickém oživení po pandemii z hlediska poptávky.

Více informací najdete v původním článku (anglicky).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.